A- A+
Επιχειρηματικά δάνεια: Κόβονται 1 στα 5, ενώ 6 στα 10 αιτήματα δεν ικανοποιούνται πλήρως

Μπορεί το 2020 να χαρακτηρίστηκε από άνοδο των εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ωστόσο μεγάλος αριθμός αιτήσεων κόπηκε.

Τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο μισό του 2020 αυξήθηκαν σημαντικά σε εξαμηνιαία βάση οι αιτήσεις για νέο δανεισμό, με τις μισές σχεδόν επιχειρήσεις να ζητούν ρευστότητα, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2019.

Επιπλέον, λιγότερες ήταν και οι επιχειρήσεις που αποθαρρύνθηκαν να υποβάλουν αίτηση λόγω πιθανής απόρριψης από την τράπεζα, με το ποσοστό τους να πέφτει στο 12% από 16% το αμέσως προηγούμενο 6μηνο.

Οι απορρίψεις

Ταυτόχρονα πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων που απέφυγαν να υποβάλουν αίτηση λόγω επαρκών εσωτερικών κεφαλαίων, το ποσοστό των οποίων έπεσε στο 15% από 1 στις 3 περίπου στο δεύτερο μισό του 2019.

Το ό,τι υποβλήθηκαν περισσότερες αιτήσεις όμως δεν σημαίνει ότι ικανοποιήθηκαν όλες.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το α΄ εξάμηνο του 2020 το ποσοστό απόρριψης αυξήθηκε σημαντικά στο 20% από 11% στο β΄ εξάμηνο του 2019.

Δηλαδή 1 στις 5 επιχειρηματίες κόπηκε από το δανεισμό, ενώ μειώθηκε και το ποσοστό των αιτήσεων που ικανοποιήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ή πλήρως στο 36% από 50%.