A- A+
Επέστρεψαν οι απατεώνες με τις επιστροφές φόρου που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Προειδοποίηση στους πολίτες για την επανεμφάνιση των απατεώνων που στοχεύουν τραπεζικούς  λογαριασμούς, με πρόσχημα επιστροφές φόρου, απεύθυνε η ΑΑΔΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τις προηγούμενες παρατηρήθηκε αύξηση των παραπλανητικών μηνυμάτων μέσω SMS που εστάλησαν στα κινητά τηλέφωνα χιλιάδων υποψήφιων θυμάτων.

Ο λόγος γίνεται για την απάτη που ακούει στο όνομα SMISHING, η οποία στοχεύει στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων τραπεζικών καρτών.

ADVERTISEMENT

Ποιο είναι το κόλπο

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα, τα οποία έχουν ως όνομα αποστολέα την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα, όπως το gov.gr.

Μέσω αυτών ενημερώνουν τον παραλήπτη του μηνύματος ότι δικαιούται κάποια επιδότηση ή επιστροφή φόρου, η οποία δεν είχε έως τώρα εκκαθαριστεί.

Για να εισπράξει λοιπόν το θύμα τα χρήματα, προτρέπεται να συνδεθεί μέσω link σε μία ιστοσελίδα, η οποία ωστόσο είναι πλαστή.

Εάν οι παραλήπτες πατήσουν τον σύνδεσμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα ασφαλείας ή να αλιευθούν προσωπικές ή και τραπεζικές τους πληροφορίες.

Κι αυτό διότι ό,τι πληκτρολογούν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα περιέρχεται σε άμεση γνώση των δραστών.

Ως εκ τούτου, για την προστασία τους, οι πολίτες δεν πρέπει να click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράφουν αμέσως το μήνυμα.

Η ΑΑΔΕ, ούτε κανένας δημόσιος φορέας δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ADVERTISEMENT

Πόσα χάθηκαν το 2023

Σημειώνεται ότι κατά την περυσινή χρονιά μέσω αυτής της μεθόδου και άλλων παρόμοιων, χάθηκαν 26,4 εκατ. ευρώ σε συνολικά 11.214 περιστατικά απάτης με μεταφορές πιστώσεων.

Δηλαδή, οι απατεώνες κατάφεραν να μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς χρήματα ανυποψίαστων πολιτών. Ανά περιστατικό απάτης κατά μέσο όρο χάθηκαν το 2023 περί τα 2.200 ευρώ.

Το θετικό είναι ωστόσο ότι σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά καταγράφεται σημαντική πτώση στα περιστατικά απάτης με εμβάσματα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 31% και η αξία της λείας κατά 70%.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την καμπάνια ενημέρωσης των τραπεζών και τη σχετική με πραγματικά περιστατικά ειδησεογραφία, που κατέστησε τους πελάτες των τραπεζών πιο προσεκτικούς.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι τράπεζες ενεργοποίησαν επιπρόσθετους μηχανισμούς ταυτοποίησης, ειδικά για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ειδικότερα, η λήψη περισσότερων μέτρων πρόληψης από τις τράπεζες, όπως ενδεικτικά η αποστολή κωδικού μίας χρήσης (OTP) στο χρήστη, που απαιτεί μία πρόσθετη ενέργεια από αυτόν για την έγκριση της συναλλαγής που πρόκειται να διενεργήσει, έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο.