A- A+
Επενδύει σε χρυσό η Τράπεζα της Ελλάδος – Απόδοση 30% από την αρχή της κρίσης
Στην αγορά 1.000 ουγγιών χρυσού προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο, ώστε να ικανοποιήσει την αυξημένη, λόγω κρίσης, ζήτηση για το μέταλλο. Κέρδος 7% από την αρχή του χρόνου και 30% από το Μάιο του 2010.

Αρκετοί είναι οι Έλληνες που έχουν στραφεί στο χρυσό προκειμένου να προστατεύσουν τις καταθέσεις και τις επενδύσεις τους, καθώς αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου κατά 7,5% στα 35 ευρώ ανά γραμμάριο.

Ανάλογη είναι η πορεία και για την τιμή της χρυσής λίρας, η οποία είχε φτάσει την 1η Αυγούστου να αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 259 ευρώ από 240 ευρώ στο τέλος του 2010, σημειώνοντας μία άνοδο της τάξης του 8%.

Μεγάλα κέρδη από την αρχή της κρίσης

Τα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο από την αρχή της κρίσης και την ένταξη της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο του 2010 είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Συγκεκριμένα για την τιμή του χρυσού η άνοδος φτάνει στο 30% και για τη χρυσή λίρα Αγγλίας το 29%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει επαρκή αποθέματα για να καλύψει τη ζήτηση για χρυσό, αφού μετά τις τελευταίες αγορές της διαθέτει στα θησαυροφυλάκιά της συνολικά 3,6 εκατ. ουγγιές.

Πώς να επενδύσετε στο χρυσό

Η τοποθέτηση στο χρυσό για τον ιδιώτη επενδυτή μπορεί να γίνει τόσο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και μέσω εμπορικών τραπεζών που διαθέτουν αποθέματα ή προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με το πολύτιμο μέταλλο.

Όσοι αποκτούν χρυσό ή χρυσές λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τιμή αγοράς είναι υψηλότερη από την τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί μία ράβδος.

Για παράδειγμα την 1η Αυγούστου η κεντρική τράπεζα πωλούσε την ουγγιά στα 34,99 ευρώ και την αγόραζε στα 39,56 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για να μη χάσει κάποιος από την επένδυση, θα πρέπει η τιμή του χρυσού να ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 10%. Πάνω από αυτό το ποσοστό το κέρδος είναι καθαρό για τον επενδυτή.