A- A+
Επέμειναν ανοδικά και τον Ιούλιο τα επιτόκια
Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο του 2010.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Ιούλιο του 2010 στο 0,43% και 0,31% αντίστοιχα. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,71%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,29%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο τον Ιούλιο του 2010 κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,73%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (μέχρι 1 εκατ. ευρώ), παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,91%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ) παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 84 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,73%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο 3,54%.Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη σημείωσε περαιτέρω πτώση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,52%.