A- A+
Επανήλθε ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας - Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο
Σε ισχύ τέθηκαν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, με την εφαρμογή του Δακτυλίου. Ποιοι εισέρχονται ελεύθερα.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιόγραμμων, κυκλοφορούν εντός του δακτυλίου ως εξής:

Τις ζυγές ημερομηνίες όσα έχουν αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).

Τις μονές ημερομηνίες όσα έχουν αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Τα όρια του δακτυλίου

Υπενθυμίζεται, ότι τα όρια του δακτύλιου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι εξαιρέσεις

Δεν υπάγονται στις απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανέναν περιορισμό στον μικρό δακτύλιο:

α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

β) Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του πράσινου δακτυλίου, δηλαδή:

-Tο όχημα είναι ηλεκτρικό,

-Το όχημα είναι υβριδικής τεχνολογίας (ΚΥΑ 3253/2013 -ΦΕΚ.Β΄2048/22.8.2013),

-Το όχημα είναι τεχνολογίας Euro 5 ή Euro 6 και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χμ, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιεί,

-Το όχημα είναι τεχνολογίας Euro 4 και με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιεί εκ κατασκευής για την κίνηση του αέριο καύσιμο (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χμ.