A- A+
Έως τις 10/6 ανοίγουν οι αιτήσεις για το β΄ γύρο δωρεάν κρατικών δανείων - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Με περισσότερους δικαιούχους σε σχέση με τον πρώτο κύκλο δανειοδοτήσεων, ανοίγει μέσα στο α΄ δεκαήμερο του Ιουνίου ο δεύτερος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Πρόκειται για προνομιακά κρατικά δάνεια με 1% επιτόκιο, 5ετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος ενός έτους, που θα δοθούν σε όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση τζίρου το διάστημα Μαρτίου - Μαϊου 2020.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι τις αρχές Ιουλίου να πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Στη δεύτερη φάση θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις κάθε μορφής, ακόμη και ατοιμικές, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που εμφάνισαν πτώση στο τζίρο τους το επίμαχο διάστημα.

Δικαιούχοι των δανείων είναι επίσης και όσες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του μέτρου. Ωστόσο, από το συνολικό ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται βάση του κύκλου εργασιών του τριμήνου Μαρτίου - Μαίου, θα αφαιρείται το δάνειο που ήδη έχουν λάβει.

Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δικαιούται 20.000 ευρώ συνολικό για αυτό το τρίμηνο και στην πρώτη φάση έλαβε 12.000 ευρώ, θα πάρει 8.000 ευρώ επιπλέον.

Αν δεν είχε συμμετάσχει στο α΄ γύρο θα πιστωθούν τα 20.000 ευρώ στο λογαριασμό της.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Μία πολύ σημαντική αλλαγή που σκέφτεται πολύ σοβαρά να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, αφορά στην ένταξη στη δεύτερη φάση των δανείων αυτών και επιχειρήσεων ατομικών, που δεν απασχολούν προσωπικό.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

Κι αυτό διότι θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου  Απριλίου και Μαΐου, θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση και θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι θα εξεταστεί και η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης.