A- A+
Έως τα 100 ευρώ η νέα επιδότηση για τα καύσιμα - Τα ποσά ανά δικαιούχο - Παραδείγματα

Σε υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για τα καύσιμα προχωρά η κυβέρνηση για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, με στόχο να μειώσει την τιμή του λίτρου κάτω από τα 2 ευρώ.

Ειδικότερα, θα χορηγηθεί τον Ιούλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών.

Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως:

  • 30.000 ευρώ για άγαμους
  • 33.000 ευρώ για ζευγάρια ή μονογονεϊκές οικογένειες
  • 36.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία μέλη
  • 39.000 ευρώ για νοικοκυριά με 4 μέλη
  • 42.000 ευρώ για νοικοκυριά με 5 μέλη
  • 45.000 ευρώ για νοικοκυριά με 6 μέλη

Τα ποσά που θα μοιραστούν

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Ωστόσο όσοι επιλέξουν τη χρήση κάρτας θα λάβουν έξτρα επιδότηση 15 ευρώ για όλο το τρίμηνο.

Τα ποσά ανά δικαιούχο ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Αυτοκίνητα

- Ηπειρωτική χώρα

80 ευρώ με κάρτα ή 65 ευρώ χωρίς κάρτα

- Νησιωτική περιοχή

100 ευρώ με κάρτα ή 85 ευρώ χωρίς κάρτα


Μοτοσυκλέτες

- Ηπειρωτική χώρα

60 ευρώ με κάρτα ή 45 ευρώ χωρίς κάρτα

- Νησιωτική περιοχή

70 ευρώ με κάρτα ή 55 ευρώ χωρίς κάρτα


Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.


Πόσο μειώνονται οι τιμές

Με τα παραπάνω ποσά η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα (με τιμές 16/6):

- Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.

- Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.

- Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.

- Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

ADVERTISEMENT

Επιδότηση πετρελαίου Κίνησης

Παράλληλα, επεκτείνεται η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, της τιμής πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες.