A- A+
Έως €5.500 επιδότηση για αγορά ηλεκτροκίνητου ΙΧ - Κάλυψη του 15% της αξίας από το κράτος

Πρόγραμμα επιδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία θέτει σε εφαρμογή την κυβέρνηση, για τη δημιουργία κινήτρων απόκτησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ο προϋπολογισμός της δράσης μπορεί να επιδοτήσει αγορές 10.000 ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάθε είδους (ΙΧ, ταξί, ηλεκτρικά σκούτερ και ηλεκτρικά ποδήλατα).

Συγκεκριμένα, αν διατεθεί όλο το ποσό θα αγοραστούν 1.700 ηλεκτρικά ΙΧ, 3.000 δίκυκλα, 1.000 καινούργια ταξί και 6.000 οχήματα για επαγγελματικούς σκοπούς.

Τα ποσά και τα ποσοστά της επιδότησης

Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα κίνητρα έως και το τέλος του 2021:

- Επιδότηση 15% της τιμής προ φόρων των ηλεκτρικών ΙΧ με ανώτατο όριο επιδότησης τα 5.500 ευρώ

- Μπόνους απόσυρσης 1.000 ευρώ αν τεθεί εκτός κυκλοφορίας ΙΧ παλαιάς τεχνολογίας και 400 ευρώ για μηχανάκια

- Επιδότηση 500 ευρώ και για την αγορά φορτιστή που καλύπτει τη μισή αξία του

- Επιδότηση 20% για ηλεκτρικά σκούτερ με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ

- Επιδότηση 40% για ηλεκτρικά ποδήλατα με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ

Πώς θα γίνονται αιτήσεις

Αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, ιδιώτες και νομικά πρόσωπα, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα τεθεί το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή.

Τα αιτήματα που υποβάλλονται θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα μέχρι την εξάντληση των πόρων του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι για τις εταιρείες υπάρχει περιορισμός καθώς μπορεί να επιδοτηθεί η αγορά μέχρι τριών ηλεκτρικών οχημάτων (ή έξι στα νησιά).

Τα φορολογικά κίνητρα

Εκτός από τις επιδοτήσεις, προβλέπονται φορολογικά κίνητρα, με έμφαση στις επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα μια κρίσιμη μάζα ηλεκτρικών οχημάτων.

Το οικολογικό μπόνους και τα φορολογικά κίνητρα θα προσφέρουν συνδυαστικά μια έκπτωση της τάξης του 25% στην τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τέλος, προβλέπεται η εγκατάσταση φορτιστών οχημάτων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο καθώς και σε περίπου 1.200 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα (πλατείες, λιμάνια, κλπ).

Ακόμη το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργούν τα δικά τους σημεία φόρτισης, είτε από μόνοι τους είτε σε συνεργασία με ιδιώτες.

Παράλληλα θεσμοθετείται η υποχρέωση εγκατάστασης φορτιστών οχημάτων σε όλα τα νέα κτήρια, ενώ για τα παλιά κτίρια θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για το φυσικό αέριο, δηλαδή δεν θα απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας