A- A+
Έως 12 φορές αυξήθηκε η χρήση κινητών στην ΕΕ μετά το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής

Σημαντική αύξηση σημείωσε η χρήση κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό εντός της ΕΕ μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πρώτη πλήρη επανεξέταση της αγοράς περιαγωγής προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ωφεληθεί πολύ από την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017.

Συγκεκριμένα, η χρήση κινητών δεδομένων (ίντερνετ) κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην ΕΕ έχει δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με το έτος πριν από την εφαρμογή της περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο όγκος των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν με περιαγωγή ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος.

Ενώ κατά την περίοδο των διακοπών η χρήση κινητών δεδομένων στο εξωτερικό ήταν 12 φορές υψηλότερη.

Τι ισχύει με χρεώσεις

Μέχρι τις 15/6/2017, όταν ταξιδεύατε σε άλλη χώρα της ΕΕ, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας θα σας χρέωνε σε διαφορετική, ψηλότερη τιμή τις κινητές επικοινωνίες σας (τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, δεδομένα) στην εν λόγω χώρα.

Ωστόσο, έκτοτε εξαφανίστηκαν τα τελευταία τέλη περιαγωγής που πληρώνατε ακόμη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Έτσι, οι επικοινωνίες σας (τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, δεδομένα) που πραγματοποιήθηκαν από άλλη χώρα της ΕΕ καλύπτονται στην εθνική σας δέσμη.

Συγκεκριμένα, τα λεπτά, τα μηνύματα SMS και τα gigabyte δεδομένων που καταναλώνετε στο εξωτερικό εντός ΕΕ θα χρεωθούν ή αφαιρεθούν από τον όγκο του εθνικού σας τιμολογιακού προγράμματος ακριβώς σαν να βρισκόσασταν στο «σπίτι» σας (δηλ. στη χώρα όπου ζείτε, εργάζεστε, σπουδάζετε).

Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν θα πληρώσετε κανένα επιπλέον ποσό.