A- A+
Εντυπωσιακή ζήτηση για την αύξηση της Alpha Bank - Περιορίζεται το dilution των παλαιών μετόχων
Κατά 2 φορές υπερκαλύφθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που διενεργείται μέσω βιβλίου προσφορών για επενδυτές του εξωτερικού.

Οι προσφορές που υπεβλήθησαν από επενδυτές για την έκδοση μετοχών της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα να πιεστεί σε υψηλότερα επίπεδα το τίμημα ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από το βιβλίο προσφορών που έκλεισε την Τρίτη το απόγευμα, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών διαμορφώνεται μόλις 7% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο των 0,70 ευρώ της Δευτέρας στο ΧΑ.

Με τιμή λοιπόν στα 0,65 - 0,66 ευρώ, η απομείωση του ποσοστού των παλαιών μετόχων, που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην συγκεκριμένη έκδοση περιορίζεται σημαντικά, λόγω της συνεπαγόμενης μείωσης των εκδοθέντων νέων τίτλων.

Η αύξηση της Πειραιώς

Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ύψους έως 1,75 δισ. ευρώ, που λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είχε υπερκαλυφθεί.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου Πειραιώς διενεργείται σε δύο φάσεις: Η πρώτη για την οποία είναι ακόμη ανοιχτό το βιβλίο προσφορών είναι ύψους 1,57 δισ. ευρώ και αφορά ξένους επενδυτές και η δεύτερη που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την ερχόμενη Παρασκευή, ύψους 175 εκατ. ευρώ, αφορά την εγχώρια αγορά.

Όπως όλα δείχνουν οι διοικήσεις των Alpha Bank και Πειραιώς θα προσέλθουν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους την ερχόμενη Παρασκευή με καλυμμένες τις αυξήσεις κεφαλαίου που αποφάσισαν.

Η έγκρισή τους από τους μετόχους αποτελεί τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι ο βασικός τους μέτοχος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τις συγκεκριμένες εκδόσεις.