A- A+
Εντυπωσιακά ελκυστική η δράση επιδότησης των εισφορών για 6 μήνες στις νέες προσλήψεις

Με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους θα τρέξει η δράση επιδότησης για 6 μήνες των εισφορών 100.000 ανέργων που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, για  καθένα νεοπροσληφθέντα που είναι μακροκρόνια άνεργος, θα υπάρξει επιδότηση επιπλέον 200 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, ο εργαζόμενος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχει ενεργή σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επιδοτούμενη πρόσληψη του.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στις δράση θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει απολύσεις ή όχι το τελευταίο διάστημα.

Οι αιτήσεις για τη δράση θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου και το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την εξάντληση των κονδυλίων του προγράμματος που ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να συμμετάσχει ένας εργοδότης στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος.

Να μην έχει δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή να έχει ρυθμίσει τα χρέη που δεν πλήρωσε στην ώρα τους.

Από εκεί και πέρα η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε πριν την ένταξη στο πρόγραμμα, συν τον επιδοτούμενο.

Λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές θέσεις εργασίας στην επιχείρηση κατά τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας ένεκα συνταξιοδότησης, θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

ADVERTISEMENT

Υποχρεώσεις μετά τη λήξη της επιδότησης

Μετά τη λήξη του 6μήνου η επιχείρηση θα μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις χωρίς κανένα άλλο περιορισμό.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία", αλλά ούτε και οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

Οι διασταυρώσεις όλων των παραπάνω στοιχείων, κατόπιν, αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των επιχειρήσεων -εργοδοτών πραγματοποιούνται απολογιστικά από το σύστημα "Εργάνη" με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του ΟΑΕΔ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών