A- A+
9 στα 10 Α/Κ «κερδίζουν» το γενικό δείκτη του ΧΑ το 2021 - Οι αποδόσεις σε μετοχικά και ομολογιακά

Τα πλεονκτήματα της διασποράς των επενδύσεων δείχνουν οι αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού από την αρχή του 2021.

Μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρούσε σε σχέση με τις 31η Δεκεμβρίου 2020 κατά 5,49%, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Το ίδιο διάστημα ακόμη πιο μεγάλες ήταν οι απώλειες για το δείκτη των τραπεζών, που κατέγραφε πτώση κοντά στο 8%.

Οι επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων

Όσοι όμως επέλεξαν την επένδυση στο ΧΑ μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων περιόρισαν τις απώλειες σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Συγκεκριμένα, από το 42 αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας, μόνον 6 κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από αυτή του γενικού δείκτη, από 5,51% έως 6,44%.

Βέβαια κανένα αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα θετική απόδοση. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι σωρευτικές απώλειες του 2021 είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάτω του 5%.

Συγκεκριμένα:

Άνοδος στα ομολογιακά

Καλύτερες είναι οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, καθώς τα προγράμματα επαναγοράς τίτλων της ΕΚΤ στηρίζουν τις τιμές και κρατούν τις αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά.

Τα κέρδη ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 1% σε 5 εβδομάδες, που σημαίνει ότι σε ετησιοποιημένη βάση η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη του 10%.

Αναλυτικότερα, οι αποδόσεις από την αρχή του 2021 για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα: