A- A+
Ενίσχυση 4 ταχυτήτων για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Τετραπλή παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, η δράση θα τρέξει με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • Απρίλιος

Ερχίζει η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν.

  • Τέλη καλοκαιριού

Προκηρύσσεται το νέο Εξοικονομώ για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων.

  • Εντός του 2021

- Θα προχωρήσει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

- Θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.

Αλλαγές στα κριτήρια του Εξοικονομώ

Εξάλλου, όπως έχει ήδη κάνει γνωστό το υπουργείο, στο νέο Εξοικονομώ που θα ξεκινήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού, ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης των ενδιαφερομένων με βάση τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Ειδικότερα, όσο πιο μεγάλες οι ανάγκες για ψύξη - θέρμανση, τόσο καλύτερη θα είναι η βαθμολογία του υποψήφιου για επιδότηση.

Παράλληλα, εξετάζεται η προσθήκη και νέων επιλέξιμων παρεμβάσεων, ώστε να διευρυνθεί η βεντάλια των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης.

Τέλος, θα διατηρηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης τα πιο φτωχά νοικοκυριά

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να έχει ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 1 δισ. ευρώ.