A- A+
Έναρξη ατομικής επιχείρησης online μέσω του gov - Νέα υπηρεσία από 13/1

Τη δυνατότητα έναρξης ατομικής επιχείρησης θα προσφέρει από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου η πύλη gov, διευκολύνοντας τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να κάνει ηλεκτρονική έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov, θα πρέπει πρώτον, να διαθέτει έγκυρο και ενεργό Ελληνικό Α.Φ.Μ. και δεύτερον, να προτίθεται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα.

Η διαδικασία

Με τη νέα υπηρεσία, που θα είναι διαθέσιμη από τις 13 Ιανουαρίου στο gov, είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς να χρειαστεί να κάνετε προεγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Επιπλέον, την έναρξη μπορεί να πραγματοποιήσει και τρίτο πρόσωπο για λογαρισμό σας αλλά θα πρέπει να το εξουσιοδοτήσετε μέσα από την εφαρμογή.

Προυποθέσεις για τη χρήση της υπηρεσίας:

  • να είστε ενήλικος Έλληνας υπήκοος και κάτοικος Ελλάδας
  • η έδρα της επιχείρησης να είναι στην Ελλάδα
  • να μην έχετε ήδη ατομική επιχείρηση
  • στο μισθωτήριό σας να αναγράφετε ο ΤΚ στη διεύθυνση (για μισθωμένη έδρα)

ADVERTISEMENT

Τι στοιχεία δίνετε

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

- Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)

- Τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) για ιδιόκτητη έδρα ή τον αριθμό συμβολαίου και το έτος σύνταξης του για μισθωμένη έδρα

- Τα στοιχεία Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ), ΦΠΑ, τον τρόπο άσκησης δραστηριότητας και τον ΚΑΔ Δραστηριότητας της επιχείρησης

- Τον ΑΦΜ του εξουσιοδοτούμενου, σε περίπτωση που επιλέξετε την έναρξη να την κάνει κάποιος άλλος αντί για εσάς

Αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία θα λάβετε έναν μοναδικό αριθμό αίτησης για την έναρξη της ατομικής επιχείρησης.

ADVERTISEMENT

Άμεσα η βεβαίωση

Παράλληλα παράγεται Βεβαίωση έναρξης εργασιών της επιχείρησης.

Το έγγραφο διαθέτει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr με προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και χρονοσήμανση, κωδικάριθμο και κωδικό QR για την επαλήθευση του.

Μπορεί να διακινηθεί τόσο ηλεκτρονικά όσο και έντυπα. Στην έντυπη μορφή του δεν χρειάζεται επικύρωση και επιβεβαιώνεται με την εφαρμογή εγγυρότητας εγγράφων του gov.gr.

Η ανάκτηση της βεβαίωσης γίνεται στη σελίδα myΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στην επιλογή Μητρώο & επικοινωνία / e-κοινοποιήσεις.

Στη συνέχεια, για την εγγραφή και υπαγωγή στην ασφάλιση του eΕΦΚΑ επιλέξτε Εγγραφή μη μισθωτών (eΕΦΚΑ) ή Eπανεγγραφή μη μισθωτών (eΕΦΚΑ).