A- A+
Έναρξη ατομικής επιχείρησης ή απόκτηση ΑΦΜ μέσω βιντεοκλήσης με την εφορία

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της αναγκαιότητας αυτοπρόσωπης παρουσίας πολιτών στις υπηρεσίες της, ο κορωνοϊός.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η νέα διαδικασία απόδοσης κλειδάριθμου, δηλαδή στοιχείων εισόδου, για το λογαριασμό Taxis των φορολογούμενων.

Τα πάντα γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ η αυτοπρόσωπη ταυτοποίηση αντικαθίσταται με κλήση μέσω βίντεο, όπως γίνεται και για την εγγραφή νέου πελάτη στην Εθνική Τράπεζα.

Το επόμενο βήμα για την εφορία είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έναρξης μίας ατομικής επιχείρησης χωρίς να χρειάζεται η παρουσία του φορολογούμενου στην τοπική ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, καθιερώνονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού και η ηλεκτρονική αποστολή των δικαιολογητικών, ώστε να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην εφορία.

Η απόκτηση κλειδάριθμου

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το νέο ηλεκτρονικό τρόπο απόκτησης κελιδάριθμου από την εφορία.

Ήδη εδώ και εβδομάδες η σχετική διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και ο φορολογούμενος αποκτά τα στοιχεία εισόδου του με SMS ή e-mail.

Ωστόσο, επειδή αρκετές φορές προέκυψαν αδυναμίες στην ταυτοποίηση του αιτούντα, λόγω μη δηλωθέντος ΙΒΑΝ ή αριθμού κινητού τηλεφώνου, εισάγεται μία ακόμη καινοτομία, ώστε να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη στη ΔΟΥ.

Αυτή αφορά τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την ταυτοποίηση μέσω βίντεο κλήσης.

Η διαδικασία βήμα - βήμα

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε χρήση αυτής της μεθόδου είναι να διαθέτετε κάμερα και μικρόφωνο στον υπολογιστή ή άλλη κινητή συσκευή.

Τα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι τα εξής:

1. Ο φορολογούμενος μπαίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση myaadelive.gov.gr.

2. Εισάγει έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία θα αποσταλεί σύνδεσμος για την πρόσβαση στην πλατφόρμα. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση ενός αλφαριθμητικού στην εικόνα και «υποβολή».

3. Με τη χρήση του συνδέσμου που έχει έρθει στο email μεταφέρεστε άμεσα σε νέα οθόνη όπου επιλέγετε «απόδοση κλειδαρίθμου».

4. Στο ημερολόγιο που εμφανίζεται, επιλέγετε πότε θέλετε να κλείσετε ραντεβού για βιντεοκλήση με την εφορία.

5. Η «κράτηση» του ραντεβού έρχεται στο email σας.

6. Την ημέρα και την ώρα του ραντεβού, επιλέγετε «Συμμετοχή σε σύσκεψη Teams» που εμφανίζεται στο email το οποίο επιβεβαιώνει την «κράτηση».

7. Μεταφέρεστε στο περιβάλλον της σύσκεψης με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας «συμμετοχή τώρα» αφού ελέγξετε ότι λειτουργεί κάμερα και μικρόφωνο.

8. Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης και εφόσον ο υπάλληλος της ΔΟΥ σας ταυτοποίησε, ο κλειδάριθμος έρχεται στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.