A- A+
Ένα μήνα νωρίτερα η Επιστρεπτέα 6 - Ενίσχυση με βάση τον τζίρο του Ιανουαρίου

Το Φεβρουάριο θα τρέξει τελικά η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6», καθώς το νέο lockdown στην οικονομία σε Αττική και Θεσσαλονίκη άλλαξε τις ανάγκες της αγοράς.

Ο σχεδιασμός του υπουργείο Οικονομικών σε πρώτη φάση προέβλεπε ότι ο έκτος κύκλος του συγκεκριμένου προγράμματος θα έτρεχε το Μάρτιο και κριτήριο για το ύψος της ενίσχυσης θα ήταν το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Δηλαδή θα γινόταν σύγκριση του διαστήματος αυτού με το αντίστοιχο του 2020 και από το μαθηματικό τύπο υπολογισμού της πτώσης του τζίρου θα δινόταν η ενίσχυση.

Τα νέα δεδομένα

Ωστόσο πλέον έχει αποφασιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 να υλοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο υπολογισμός της ενίσχυσης θα γίνει με βάση τη σύγκριση Ιανουαρίου 2021 - Ιανουαρίου 2020, ως προς τον κύκλο εργασιών κάθε επιχείρησης.

Από το ποσό που θα προκύπτει θα εκτιμάται με ένα συγκεκριμένο συντελεστή το κέρδος που έχασε η επιχείρηση και θα αφαιρούνται κατά πάσα πιθανότητα 534 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που είναι σε αναστολή.

Το 50% της ενίσχυσης θα είναι επιδότηση και το υπόλοιπο 50% δάνειο με επιτόκιο κάτω του 1%, που θα αποπληρώνεται σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2022.

Νέο πακέτο μέτρων τη Δευτέρα

Οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα ανοίξουν τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες, ώστε το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου τα χρήματα τα μπουν στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ενεργοποιούνται επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, τα οποία θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, για επιχειρήσεις με ετήσια πτώση τζίρου 30% το διάστημα Μάρτιος - Δεκέμβριος 2020.