A- A+
Ελέγξετε online αν το όχημά σας είναι στη λίστα με τα ανασφάλιστα - Πώς να «σβήσετε» το πρόστιμο
Περίπου 1 στα 10 οχήματα που φαίνονται ανασφάλιστα στα συστήματα του υπουργείο Οικονομικών είναι ασφαλισμένα. Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για το πρόστιμο.

Η πρώτη «δουλειά» που έχετε να κάνετε για να δείτε εάν το όχημά σας βρίσκεται στις λίστες με τα ανασφάλιστα, είναι να ελέγξετε online την ασφάλισή σας στην ειδική υπηρεσία του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Εάν φαίνεται εκεί ότι δεν έχετε ασφαλιστεί, τότε ανήκετε στην κατηγορία των 150.000 ιδιοκτητών ΙΧ που καλούνται να αποδείξουν πως έχουν σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Οι πέντε περιπτώσεις

Υπάρχουν πέντε γενικές κατηγορίες μη ορθής εμφάνισης ενός οχήματος στις λίστες με τα ανασφάλιστα.

Ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείται ξεχωριστή διαδικασία. Συγκεκριμένα:

• Ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

• Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)

• Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

• Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης

• Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οι ποινές για τους παραβάτες

Εάν όμως το όχημά σας ήταν ανασφάλιστο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης και δεν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε θα πρέπει:

  • Πρώτον, να πληρώσετε το παράβολο των 250 ευρώ
  • Δεύτερον, να ασφαλίσετε το όχημά σας

Συγκρίνετε όλα τα προγράμματα της αγοράς σε 1'

Online πληρωμή

Η πληρωμή του παραβόλου μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή e-Παράβολο, στον ιστότοπο www.aade.gr.

Ισχύει για όσους δεν είχαν ασφαλίσει το όχημά τους μέχρι και τις 6/6/2017.

Εάν το όχημα ασφαλίστηκε μετά την 6/6/2017 ακόμη και πριν τη λήψη της ενημέρωσης από το ΥΠΟΙΚ, το παράβολο πρέπει να καταβληθεί στην εφορία.

Οι ποινές μη συμμόρφωσης

Εάν το παράβολο δεν πληρωθεί εντός διμήνου από την παραλαβή της επιστολής ειδοποίησης, τότε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του οχήματός τους θα αποσταλούν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

Η τελευταία μετά τον εντοπισμό του παραβάτη θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που το όχημά σας εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου των 250,00 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής σας από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.