A- A+
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλη την ΕΕ σχεδιάζει η Κομισιόν - Το σύστημα στην Ελλάδα
Σχήματα ελαχίστου εισοδήματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ σχεδιάζει αυτήν την περίοδο η Κομισιόν, με στόχο να υπάρχουν κοινά στάνταρ διαβίωσης παντού.

Σύμφωνα με συνέντευξη της Επιτρόπου Απασχόλησης Μαριέν Τισέν το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει ότι θα ενισχύονται εισοδηματικά εκείνα τα κομμάτια του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όπως είπε η ίδια, θα υπάρχει ένα ελάχιστο εισόδημα σε κάθε χώρα της ΕΕ, βασισμένο σε ένα προϋπολογισμό αναφοράς, κάτω από το οποίο δε θα πέφτει κανένα νοικοκυριό.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως το σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εφαρμόζεται από φέτος πιλοτικά σε 13 Δήμους της Ελλάδας (Καλλιθέα, Τρίπολη, Χαλκίδα , Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Μαλεβιζίου, Σύρος, Σάμος, Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Έδεσσα, Δράμα).

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα μετά τα μέσα του 2015.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δικαιούχους στην ιστοσελίδα www.energo-eke.gr.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν την εισοδηματική ενίσχυση αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου.


Τεκμαρτά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ποσού του Ε.Ε.Ε.

Επίσης, εξαιρείται το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, από επιδόματα κατάρτισης, από εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο και ποσά από εισφορά αλληλεγγύης ή κοινωνικής ασφάλισης.