A- A+
Ποιοι θα πάρουν το Δεκέμβριο «Δώρο Χριστουγέννων» από το κράτος - Τα ποσά

Νέο έκτακτο βοήθημα θα καταβληθεί το Δεκέμβριο σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, το βοήθημα θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο σε όσους είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα είναι επιπλέον της τακτικής ενίσχυσης που λαμβάνουν.

Το μέτρο στήριξης αφορά 482.385 άτομα που ανήκουν σε 256.562 νοικοκυρια και ανέρχεται σε:

  • 200 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά
  • 100 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος
  • 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο ανήλικο μέλος

Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Σημειώνεται πως τα παρακάτω ποσά θα δοθούν επιπλέον της τακτικής ενίσχυσης του Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

 Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν το νέο βοήθημα είναι όσοι πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

Εισοδήματα

Το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους 6 τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού.

Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξ,ία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο
σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:

1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.


γ. Περιουσιακό τεκμήριο

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία
εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

- Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.


3. Κριτήρια διαμονής

Τα νοικοκυριά διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.