A- A+
EKT για μετάδοση κορωνοϊού: Κινδυνεύετε πολύ πιο λίγο από τα χαρτονομίσματα

Την εκτίμηση ότι η χρήση χαρτονομισμάτων από τους πολίτες είναι λιγότερο μεταδοτική ως προς τον κορωνοϊό σε σχέση με άλλες επιφάνειες, διατυπώνει η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σε άρθρο του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημειώνει ότι η χρήση των χαρτονομισμάτων του ευρώ με γυμνό χέρι δεν θέτει «μεγάλους κινδύνους λοίμωξης» από τον νέο κορονοϊό σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει μετά από έρευνες που διενήργησε η ΕΚΤ με αρκετά ευρωπαϊκά εργαστήρια, από τις οποίες προκύπτει ότι οι κορονοϊοί μπορούν να επιβιώσουν σε μια επιφάνεια από ανοξείδωτο χάλυβα δεκαπλάσιες έως εκατονταπλάσιες φορές από ό,τι στα χαρτονομίσματα από βαμβακερές ίνες.

Άλλες αναλύσεις, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, δείχνουν ότι οι ιοί μεταδίδονται πιο δύσκολα μέσα από πορώδεις επιφάνειες όπως αυτές των χαρτονομισμάτων του ευρώ παρά σε λείες επιφάνειες όπως το πλαστικό.

Συμπερασματικά, σημειώνει ότι «τα χαρτονομίσματα δεν θέτουν συνεπώς μείζονες κινδύνους μόλυνσης σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε καθημερινά». 

Και προσθέτει πως η ΕΚΤ διερευνά νέους τρόπους για την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιάμεσους ή ακόμα και απευθείας από τους καταναλωτές στις κινητές τους συσκευές όταν πληρώνουν τα καθημερινά τους έξοδα.