A- A+
ΕΚΤ: «Φρένο» στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια - Επιστολή
Σε άμεση δράση για τη σταθεροποίηση τους κουλτούρας πληρωμών από τους πολίτες καλεί τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με επιστολή στο Eurogroup.

Με τον τρόπο αυτό βάζει «φρένο» στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των επισφαλειών, με τη δημιουργία μεταξύ άλλων δημόσιου φορέα για την αναδιάρθρωση των «κακών» δανείων.

Στην επιστολή του προς το Eurogroup ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καλεί τις ελληνικές αρχές ξανά να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ελληνικές δεσμεύσεις

Άλλωστε και στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει σαφής δέσμευση για τον ηθικό κίνδυνο και για την προστασία των κεφαλαίων των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κάνει λόγο για προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν.

Και δεσμεύεται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Ελλάδα ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Επιπλέον, θα λύσουν τα ζητήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.