A- A+
Ανοίγει το gov.gr για online εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις με χρήση κωδικών Taxis

Έτοιμο σε λίγες ημέρες θα είναι το νέο gov.gr, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να εκδίδουν online εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, με χρήση των κωδικών Taxis.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να εκδόσουν ένα από τα δύο έγγραφα θα μπορούν να το κάνουν από το σπίτι τους, χωρίς επίσκεψη σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο gov.gr, στο οποίοι θα εισέρχονται πολίτες και εκπρόσωποι νομικών προσώπων με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxis.

Είναι πιθανό η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του Δημοσίου να ενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την πιλοτική έναρξη λειτουργίας της νέας ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου.

500 υπηρεσίες σε ένα σημείο

Στο gov.gr θα συμπεριληφθούν οι περίπου 500 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ήδη παρέχει το δημόσιο και οι οποίες για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο.

Εκεί θα προστίθενται σταδιακά και οι νέες, με πρώτες την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση.

Πρόκειται για τις δύο πιο συχνές υπηρεσίες που φέρουν τους πολίτες στα ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής.

Στόχος είναι να λαμβάνονται στο κινητό, αλλά και να μπορούν να διατεθούν και σε όποιον άλλον χρειάζεται με την αποστολή ενός αριθμού που θα λαμβάνει (pin).

Προστασία των κωδικών

Είναι προφανές ότι πλέον οι κωδικοί μας στο Taxis θα πρέπει από εδώ και στο εξής να προστατεύονται από τους πολίτες.

Κι αυτό διότι όποιος τους έχει στην κατοχή του μπορεί να εκδίδει όποια υπεύθυνη δήλωση ή εξιουσιοδότηση επιθυμεί.

Άρα ένας τρίτος έχει τη δυνατότητα, εφόσον διαθέτει τα στοιχεία εισόδου μας στο Taxis, να εκδίδει στο όνομά σας όποιο έγγραφο θέλει.

Ζήτημα προκύπτει με τους κωδικούς Taxis που διαθέτουν οι λογιστές για τους πελάτες τους.

Κανονικά πρέπει αυτούς του κωδικούς να τους ξέρουμε μόνον εμείς γιατί τώρα θα προστεθούν μία σειρά από ευαίσθητες υπηρεσίες πάνω τους και θα πρέπει να δίνουμε άλλους κωδικούς στους λογιστές μας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται ανακοινώσεις και οδηγίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.