A- A+
Εξυπηρέτηση από τα ΚΕΠ και με βίντεο-κλήση - Πώς θα λειτουργεί - Έτοιμο το νομοσχέδιο

Εξ αποστάσεως μέσω βίντεο-κλήσης θα μπορούν να εξυπηρετούνται σύντομα οι πολίτες από τα ΚΕΠ, όταν αυτό δεν είναι δυνατό μέσω των ηλεκτροκικών υπηρεσιών.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από τα ΚΕΠ σε ειδική πλατφόρμα (myKEPIive.gov.gr).

Η κλήση με εικόνα και ήχο θα είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις όπου είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση του πολίτη, η οποία θα γίνεται εξ αποστάσεως.

Στόχος της ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία σε δημόσιες υπηρεσίες ή στα ΚΕΠ.

Delivery και στο σπίτι

Μιλώντας σε συνέδιο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η χρήση της νέας δυνατότητας αφορά υπηρεσίες των ΚΕΠ, οι οποίες δεν έχουν αυτοματοποιημένα συστήματα και δεν μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση με το username και το password του και να πάρει την πληροφορία που θέλει.

«Θα μπορεί ο πολίτης να κάνει τηλεδιάσκεψη με τα ΚΕΠ και να μπορέσει να σηκώσει την ταυτότητά του, να την δείξει και να ζητήσει ασύγχρονα ενδεχομένως κάποιο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο θα του έρθει είτε με φυσικό τρόπο στο σπίτι, είτε στην ηλεκτρονική του θυρίδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί και η απλοποίηση εκατοντάδων άλλων μικρών διαδικασιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούν τους πολίτες, κάτι που μπορεί να επιλυθεί με απλές λύσεις πληροφορικής, όπως είπε. «Έχουμε στόχο να επιλύουμε πάνω από ένα τέτοιο πρόβλημα την εβδομάδα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Μείωση επισκέψεων

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η περαιτέρω μείωση των επισκέψεων πολιτών στα ΚΕΠ.

Ήδη με την καθιέρωση της ψηφιακής έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων έχει μειωθεί σημαντικά η κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα έκδοσης online εξουσιοδοτήσεων ή υπεύθυνων δηλώσεων και με χρήση των στοιχείων εισόδου τους στην υπηρεσία e-banking της τράπεζάς τους.

Για την είσοδο στην υπηρεσία, εναλλακτικά των κωδικών του Taxis του ενδιαφερόμενου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία με τα οποία εισέρχεται στην υπηρεσία e-banking της τράπεζάς του.

Οι τράπεζες που σήμερα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι πολίτες για να εκδώσουν μία υπεύθυνη δήλωση ή μία εξουσιοδότηση εισέρχονται στη σελίδα https://auth.services.gov.gr/wayf/, όπου θα δουν την παρακάτω εικόνα:

Στη συνέχεια, επιλέγουν την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και αυτόματα μεταβαίνουν σε σελίδα, όπου εισάγουν τα στοιχεία εισόδου στο e-banking και πατούν «Είσοδος».

Δείτε οδηγίες βήμα - βήμα για τη διαδικασία online έκδοσης εγγράφου από το gov.gr