A- A+
Εξοικονομώ: Τέλος τα λεφτά στις πρώτες Περιφέρειες - Πότε ανοίγει η Αττική
Εξαντλήθηκαν οι πόροι για το νέο Εξοικονομώ λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των αιτήσεων στην πρώτο ομάδα Περιφερειών, λόγω της μεγάλης ζήτησης από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε μία ημέρα μετά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Δεσμεύτηκαν όλοι οι πόροι

Κι αυτό διότι εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις Περιφέρειες. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ.

Καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα- προκάλεσε καθυστερήσεις.

Ποιες περιοχές παίρνουν σειρά

Για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος αποφασίστηκε να κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες 2 ομάδες περιφερειών.

Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

- Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά

- Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο

- Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική

- Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο

- Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας.

Εξετάζεται η αύξηση των κονδυλίων

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρουν παράλληλα ότι θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα).

Στόχο είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση, υπό τους όρους επιλεξιμότητας και στόχων που τίθενται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, τα υπουργεία ζήτησαν συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν.

Διαβάστε επίσης

* Ποιοι μπορούν να κερδίσουν επιδότηση έως 70% με το νέο Εξοικονομώ - Όλα τα κριτήρια