A- A+
Εξαφανίστηκαν τα μετρητά των τουριστών - Ετήσια μείωση των καθαρών εισροών κατά 92%

Η επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό έγινε εμφανής και στο τραπεζικό σύστημα, από τις μειωμένες εισροές χαρτονομισμάτων που καταγράφονται κατά την τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από το Μάρτιο του 2020 και μετά ανακόπηκαν οι συστηματικές καθαρές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα που καταγράφονταν σχεδόν ανελλιπώς από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά.

Η μέση μηνιαία καθαρή εισροή τραπεζογραμματίων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 ήταν σχεδόν μηδενική (50 εκατ. ευρώ), έναντι 700 εκατ. ευρώ περίπου κατά μέσο όρο τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων τριών ετών.

Στο 92% η πτώση

Δηλαδή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η πτώση ξεπερνά το 92%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας που είναι συνυφασμένες με την πανδημία ενίσχυσαν έντονα τη ζήτηση μετρητών εκ μέρους των οικονομικών μονάδων.

Ταυτόχρονα περιορίστηκαν δραστικά τα  τραπεζογραμμάτια και κέρματα που εισέρρευσαν τα προηγούμενα έτη στη χώρα μας από ξένους επισκέπτες.

Τα νοικοκυριά βάζουν στην άκρη

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών, που αποτελούν το 80% περίπου των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, σημείωσαν άνοδο κατά 5,3 δισεκ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, έναντι 4,7 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής τους διατηρήθηκε περίπου σταθερός γύρω στο 6% παρά τη μεγάλη υποχώρηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποστηρίχθηκαν από τα εξής:

- Τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πληττόμενων από την πανδημία

- Την αναβολή καταναλωτικών και άλλων δαπανών ή υποχρεώσεων

- Η επιδείνωση των προοπτικών απασχόλησης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, συνέβαλε σε ενίσχυση της αποταμιευτικής συμπεριφοράς των νοικοκυριών.