A- A+
Άρχισαν ξανά να σηκώνουν μετρητά από τις τράπεζες οι Έλληνες λόγω κορωνοϊού

Σημαντική ήταν η επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στη συμπεριφορά των καταθετών, καθώς για πρώτη φορά από το 2015 καταγράφηκε καθαρή εκροή χαρτονομισμάτων.

Με την εξάπλωση της πανδημίας από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, καταγράφηκαν συστηματικότερα καθαρές εκροές τραπεζογραμματίων από το τραπεζικό σύστημα.

Μπορεί τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αυξήθηκαν τους πρώτους μήνες των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, αυτό όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεταβιβάσεις βοηθημάτων από το κράτος.

Αν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη, είναι πολύ πιθανό να καταγραφόταν μείωση των μεγεθών την επίμαχη περίοδο, ως αποτέλεσμα των αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες, κυρίως μέσω των ΑΤΜ.

Τα στοιχεία για Μάρτιο - Απρίλιο

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκε, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015, μηνιαία καθαρή εκροή τραπεζογραμματίων για δύο διαδοχικούς μήνες.

Η σύγκριση με το καλοκαίρι του 2015 δεν είναι τυχαία, καθώς εκείνη την περίοδο η αγωνία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ είχε χτυπήσει κόκκινο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς είχαν επιβληθεί τα capital controls, προκαλώντας σε ένα Σαββατοκύριακο αναλήψεις μετρητών ύψους 2 δισ. ευρώ!

Η εικόνα αυτή επαναλήθηκε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, τους δύο πρώτους μήνες του lockdown.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά παράγοντες όπως ενίσχυση του κινήτρου για αποθησαυρισμό εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας και η απουσία τουριστών κατά την περίοδο αυτή.

Άλλη εικόνα το 2019

Με τον τρόπο αυτό ανακόπηκε η πορεία ενίσχυσης της τάσης επιστροφής χαρτονομισμάτων στο τραπεζικό σύστημα που είχε κορυφωθεί την περυσινή χρονιά.

Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2019 φαίνεται ότι άρχισε να αμβλύνεται και το εποχικό πρότυπο που καταγραφόταν μέχρι τότε με σημαντική εκροή τραπεζογραμματίων κατά την εορταστική περίοδο κάθε Δεκέμβριο για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο μήνα του 2019 καταγράφηκε για πρώτη φορά μικρή καθαρή εισροή τραπεζογραμματίων.

Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών από τους πολίτες.

Στο σύνολο του 2019 συνεχίστηκαν να καταγράφονται συστηματικά καθαρές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, η μέση μηνιαία καθαρή εισροή  τραπεζογραμματίων διαμορφώθηκε σε περίπου 630 εκατ. ευρώ, έναντι 610 εκατ. ευρώ το 2018, και ήταν αισθητά εντονότερη στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του

Ο περαιτέρω περιορισμός της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2019 και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών που υποκαθιστά τη χρήση μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές εκτιμάται ότι συνέβαλαν σε υποχώρηση της ζήτησης χρήματος σε φυσική μορφή στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι σημαντικές εισροές τραπεζογραμματίων στο τραπεζικό σύστημα συνδέονται και με την εισροή τραπεζογραμματίων ευρώ από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας.