A- A+
Εκρηκτική άνοδος στις καταθέσεις λόγω κορωνοϊού - Μεγάλες εισροές το 2020

Τα 1,5 δισ. ευρώ προσέγγισαν τον Απρίλιο οι καθαρές εισροές καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, με τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να φτάνουν πλέον τα 146,57 δισ. ευρώ.

Πλέον, η καταθετική βάση έχει συμπληρώσει 3 μήνες συνεχούς ανόδου, φτάνοντας μία ανάσα από τα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2015 (148,04 δισ. ευρώ), λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την αρχή των μεγάλων εκροών τους μήνες που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η άνοδος του Απριλίου προήλθε από την αύξηση των υπολοίπων στους λογαριασμούς ιδιωτών, που έφτασε σε μηνιαία βάση τα 1,63 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι της ανόδου

Η άνοδο αυτή αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

- Στην καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού από το κράτος σε εργαζομένους και επαγγελματίες

- Στη μείωση της κατανάλωσης λόγω των κλειστών επιχειρήσεων που ανάγκασε τα νοικοκυριά να κάνουν οικονομία

- Στις πωλήσεις λόγω της πτώσης των αγορών, αμοιβαίων κεφαλαίων από μεριδιούχους, οι οποίοι τοποθέτησαν το προϊόν της ρευστοποίησης ξανά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι λογαριασμοί πρώτης ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι) των ιδιωτών, φούσκωσαν κατά 2,27 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, συνεχίστηκε η αποστροφή των καταθετών στους λογαριασμούς προθεσμίας, λόγω των πολύ χαμηλών πια επιτοκίων, με τις εκροές της κατηγορίας να φτάνουν τα 645 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το ίδιο διάστημα, υποχώρησαν ελαφρά (-202 εκατ. ευρώ), καθώς μεγάλο μέρος της αγοράς παρέμεινε κλειστό, άρα και χωρίς ταμεία κατά τη διάρκεια του μήνα.

Οι εισροές από την αρχή του 2020

Συνολικά το τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ανέλθει στα 5,42 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους, 3,46 δισ. ευρώ να προέρχεται από νοικοκυριά.

Από την αρχή του χρόνου, λόγω του πτωτικού Ιανουαρίου, η άνοδος των υπολοίπων φτάνει τα 3,44 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα των εισροών να προέρχεται από φυσικά πρόσωπα (2,58 δισ. ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα πάμε για ένα πολύ καλό 2020 για τις καταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο διάστημα πέρυσι, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2019, οι καθαρές εισροές διαμορφώνονταν μόλις στα 198 εκατ. ευρώ.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από την πορεία του τουρισμού, καθώς οι εισροές του καλοκαιριού προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας.

Πέρυσι, στο σύνολο της χρονιάς οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 8,63 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν πιάσει το 40% των εισροών έναντι 2,3% τον Απρίλιο του 2019.