A- A+
Έκπτωση έως 25% σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αν πληρωθούν εφάπαξ το 2020

Σειρά μέτρων για την επιβράβευση των φορολογούμενων που θα πληρώσουν εφέτος εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η κεντρική φιλοσοφία της επιβράβευσης είναι η παροχή έκπτωσης που θα κυμαίνεται από 5% έως 25% σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ και όχι με δόσεις του φόρους που θα βεβαιωθούν τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα:

- Για το φόρο εισοδήματος του 2019 (δηλώσεις 2020) έκπτωση 5% ή 10%

- Για τον ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών δέχθηκαν μείωση 40% στα ενοίκιά τους, έκπτωση 25%

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η έκπτωση θα είναι εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο, όπως προαναφέρθηκε, το σύνολο του φόρου να εξοφληθεί εφάπαξ και όχι με βάση τις προβλεπόμενες δόσεις.

Το πλεονέκτημα των πιστωτικών

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκή υπόλοιπα, θα έχουν τη δυνατότητα και να λάβουν την προβλεπόμενη έκπτωση και να αποπληρώσουν το φόρο σε άτοκες δόσεις.

Κι αυτό διότι όλες οι πιστωτικές κάρτες υποστηρίζουν τη δυνατότητα πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής έως και 50 ημέρες, καθώς αυτό είναι το μέγιστο διάστημα που μεσολαβεί έως και την προθεσμία εξόφλησης του λοογαριασμού της τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό, οι φορολογούμενοι με πιστωτικές κάρτες μπορούν να κερδίσουν το μπόνους της έκπτωσης 5% - 25%, πληρώνοντας εμπρόθεσμα τους φόρους τους στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να τους εξοφλήσουν αργότερα ή και σε άτοκες δόσεις στην τράπεζά τους.

Παράδειγμα

Έτσω εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων ύψους 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος κερδίζει από το δημόσιο 250 ευρώ.

Η πληρωμή των 750 ευρώ μπορεί να γίνει με την πιστωτική κάρτα ως εξής:

Έως και 50 ημέρες αργότερα (25 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού της κάρτας που περιλαμβάνει την οφειλή)

ή

Σε 12 άτοκες δόσεις των 62,50 ευρώ με την πρώτη δόση έως και 50 ημέρες αργότερα.