A- A+
Έκπτωση 50% ή απαλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος από τα εισοδήματα της πανδημίας - Οι δικαιούχοι

Αυξημένος αναμένεται φέτος ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα κερδίσουν 50% έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων του 2020.

Με δεδομένο ότι το 2020 η ύφεση θα φτάσει στα επίπεδα του 10% είναι λογικό μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να εμφανίσει σημαντικά μειωμένο εισόδημα ή ακόμη και ζημιές αν πρόκειται για επαγγελματία ή επιχειρηματία.

Αυό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να τους χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ 2021 ή πλήρης απαλλαγή από το φόρο, εφόσον έχουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Πέρυσι περί τα 1,2 εκατ. ΑΦΜ κέρδισαν έπτωση 50%, ενώ απαλλάχθηκαν πλήρως 62 χιλιάδες ΑΦΜ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να κάνει κάτι για να πάρει την έκπτωση ή την απαλλαγή.

Το σύστημα της ΑΑΔΕ μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021, που αφορούν τα εισοδήματα του 2020, θα κάνει αυτόματα τους σχετικούς υπολογισμούς και θα προσαρμόσει ανάλογα τα εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ έχουν όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Έκπτωση 50%

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των :

  • 85.000 ευρώ για τον άγαμο
  • 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

  • Πλήρης απαλλαγή

Έκπτωση 100% προσφέρεται μόνο σε οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή σε εκείνες που έχουν ως μέλη ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80%.

Ταυτόχρονα, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις

1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος, καθώς και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.