A- A+
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για το 5ετές κρατικό δάνειο - Αιτήσεις με 1 κλικ

Τελευταία ημέρα σήμερα για τις αιτήσεις επιχειρήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μέσω της οποίας θα μοιραστούν 1,40 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το 5ετές κρατικό δάνειο, με περίοδο χάριτος 1 έτους και επιτόκιο 1%, που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου το διάστημα από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2020.

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων τους, αλλά και ατοιμικές επιχειρήσεις με ή χωρίς εργαζόμενους, αρκεί να τηρούν ταμειακή μηχανή.

Η δεύτερη κατηγορία δικαιούχων δεν είχε δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση στον πρώτο κύκλο της δράσης και αυτή είναι η σημαντικότερη αλλαγή στη δεύτερη φάση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport", με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισάγουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ από τον αρχή του 2020 έως και το Μάιο ανά μήνα.

Στη συνέχεια μεταβαίνουν στην εφαρμογή «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2», όπου θα κάνουν κλικ στο πεδίο «Εκδηλώνω ενδιαφέρον για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής.».

Στη συνέχεια θα πατούν στο κουμπί «Υποβολή Αίτησης» και τελείωσαν! Είναι πολύ απλό.

Μετά την οριστικοποίηση του ποσού του δανείου, θα πρέπει οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι να οριστικοποιήσουν την αίτηση για να πιστωθούν τα χρήματα στον επαγγελματικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

Η εκταμίευση των ποσών αναμένεται να γίνει το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Οι όροι εξόφλησης

Το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος 1 έτους.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το ποσό του δανείου

Το ύψος του δανείου υπολογίζεται με ένα αλγόριθμο, στη βάση του τζίρου που η επιχείρηση έχει χάσει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα ελάχιστα ποσά που θα δοθούν διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπολογισμός γίνεται με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο, που εκτιμά τις απώλειες που είχε η επιχείρηση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Δικαιούχοι των δανείων θα είναι επίσης και όσες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του μέτρου.

Ωστόσο, από το συνολικό ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται βάση του κύκλου εργασιών του τριμήνου Μαρτίου - Μαίου, θα αφαιρείται το δάνειο που ήδη έχουν λάβει.

Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δικαιούται 20.000 ευρώ συνολικό για αυτό το τρίμηνο και στην πρώτη φάση έλαβε 12.000 ευρώ, θα πάρει 8.000 ευρώ επιπλέον.

Αν δεν είχε συμμετάσχει στο α΄ γύρο θα πιστωθούν τα 20.000 ευρώ στο λογαριασμό της.