A- A+
Εγγυημένη αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank – Ανακοινώνεται εθελούσια
Έκτακτη γενική συνέλευση με αποκλειστικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ συγκάλεσε την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank. Πληροφορίες ότι ανακοινώνεται εθελούσια.

Όπως ανακοινώθηκε, στόχος της νέας «ένεσης» αποτελεί η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής βάσης και η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

Η αύξηση θα γίνει με καταβολή μετρητών και κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως των παλαιών μετόχων, στους οποίους ωστόσο θα δοθούν κίνητρα για αύξηση των ποσοστών τους.

Έρχεται εθελούσια

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της, με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση του μισθολογικού της κόστους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονταν την Παρασκευή, ωστόσο τελικά μετατέθηκαν για τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είναι η μόνο μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων της με εθελούσια.

Πού θα πάνε τα κεφάλαια

Τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσει η Alpha Bank αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα στρες τεστ και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση νέων μετοχών αναμένεται να επιτευχθεί με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στο Ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Εξάλλου, η διοίκηση της τράπεζας στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των κατόχων Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσεως Κοινών Μετοχών (Warrants) στην εν λόγω διαδικασία.

Οι οίκοι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Global Coordinators και Joint Bookrunners και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την Aύξηση Mετοχικού Kεφαλαίου, υπό συνήθεις όρους και προϋποθέσεις.

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτοχος του 81,7% του συνόλου των κοινών μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης, έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή του στις ενέργειες της Τραπέζης για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την ενίσχυση του Ισολογισμού της.

Επιχειρηματική λογική

Η αύξηση κεφαλαίου έχει ως σκοπό:

‐ Να διευκολύνει την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ και την αντικατάστασή τους με υψηλής ποιότητος κεφάλαια, γεγονός το οποίο θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην μερισματική πολιτική της Τραπέζης στο μέλλον.

‐ Να ικανοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Τραπέζης της Ελλάδος.

‐ Να διαμορφώσει τον Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III) σε 12,1% (μετά από την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών), βάσει των τελευταίων δημοσιευθέντων στοιχείων της 30 Σεπτεμβρίου 2013.

‐ Να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της Τραπέζης από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου υπό το ενισχυμένο προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας.

Μετοχική σύνθεση

‐ Η διασπορά των μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα της μετοχής και την συμμετοχή σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

‐ Η αύξηση της διασποράς της μετοχής της Alpha Bank, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της τιμή, η οποία διαπραγματεύεται υψηλότερα από την τιμή ασκήσεως των warrants, αναμένεται να επιταχύνει την πλήρη επανα-ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης και κατά συνέπεια την αποπληρωμή του ΤΧΣ.

Η αύξηση θα διενεργηθεί με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank την 28 Μαρτίου 2014 θα λάβει αποφάσεις επί της καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως και επί της εξουσιοδοτήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό να ορίσει την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών και να ολοκληρώσει την συναλλαγή.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εγκρίνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενισχύσεως της Alpha Bank μέσω του Εκπροσώπου του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης και έχει υποδείξει ότι θα υπερψηφίσει αντιστοίχως τα θέματα της Έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων.

Η προτεινόμενη δομή της αύξησης εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την ταχεία ολοκλήρωσή της καθώς και την προσέλκυση επενδυτών υψηλής ποιότητος, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και τη συμμετοχή υφιστάμενων ιδιωτών μετόχων και κατόχων Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσεως Μετοχών (warrants).