A- A+
Εγκαταλείπουν ξανά τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω των αναταράξεων στις αγορές οι επενδυτές

Στην έξοδο από αμοιβαία κεφάλαια οδηγούνται αρκετοί Έλληνες επενδυτές, λόγω της πτώσης που κατέγραψαν μετοχές και ομόλογα το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), από τα τέλη Μαίου και μέσα σε επτά εβδομάδες, οι καθαρές εκροές από αμοιβαία κεφάλαια ξεπέρασαν τα 65 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το 45% των καθαρών εισροών που είχαν καταγραφεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2022.

Οι αιτίες των πωλήσεων

Διαχειριστές επισημαίνουν πως η απότομη πτώση των αγορών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τρόμαξε ένα μέρος των μεριδιούχων, οι οποίοι έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν επί 1,5 μήνα λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές είχε αντιστραφεί το κύμα μετατροπής καταθέσεων σε αμοιβαία κεφάλαια.

Η τάση αυτή άλλαξε τότε πολύ σύντομα όταν ξεκίνησε το ράλι μετοχών και ομολόγων.

Από ό,τι φαίνεται ωστόσο, η ψυχολογία στις τάξεις των μικρών και μεσαίων επενδυτών αποδεικνύεται εύθραυστη, κάτι που αποτυπώνεται στις μεταβολές των υπό διαχειριση κεφαλαίων και των καταθέσεων.

Εισροή σε καταθέσεις

Ένα σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια που φεύγουν από την επαγγελματική διαχείριση κατευθύνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πέραν από τις ρευστοποιήσεις όμως, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι αγορές νέων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Πρόκειται για έναν από τους λόγους που οι εκροές στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό είναι ξεκάθαρο στα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, από το Μάρτιο του 2021 έως και τον εφετινό Ιανουάριο, η μέση μηνιαία διαρροή από λογαριασμούς προθεσμίας είχε διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ περίπου.

Το Φεβρουάριο έπεσε στα 460 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο στα 423 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο στα 187 εκατ. ευρώ και το Μάιο στα 289 εκατ. ευρώ.