A- A+
ΕΕ: Πράσινο φως για μετατροπή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε δώρο - Οι αποφάσεις

Τη δυνατότητα μετατροπής όλων των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας που συνιστούν δανεισμό σε επιδότηση, δίνει η ΕΕ, μετά την τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου.

Σύμφωνα με την 5η τροποποίηση του σχετικού πλαισίου, προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής υπό προϋποθέσεις σε επιχορηγήσεις των ακόλουθων επιστρεπτέων μέτρων:

- Επιστρεπτέα Προκαταβολή

- Εγγυήσεις

- Δάνεια

Δηλαδή θα μπορούσε το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και 5 που αποτελεί δώρο προς τις επιχειρήσεις να αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ή να μετατραπούν από δάνεια σε επιδοτήσεις ένας μέρος των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της δράσης.

Όλες οι αλλαγές

Οι αλλαγές αυτές εγκρίθηκαν, καθώς ελήφθη υπόψη η συνέχιση της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται για την οικονομία, καθώς και η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πράσινο φως από την Κομισιόν δεν συνεπάγεται κάποια αυτόματη μετατροπή των δανείων σε επιχορηγήσεις.

Η κυβέρνηση θα θέσει αυστηρά κριτήρια για αυτήν την παροχή, ενώ θα ληφθεί υπόψιν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, καθώς τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα.

Επιδότηση πάγιων δαπανών

Επιπλέον, αποφασίστηκε ο διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1.600.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ.

Εάν σε αυτό προστεθεί και η ευχέρεια για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis, τότε το μέγιστο συνολικό ποσό ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2.000.000 ευρώ.

Ως προς τη δράση επιδότησης πάγιων δαπανών σε πληττόμενες επιχειρήσεις εγκρίθηκε η αύξηση του ορίου των ενισχύσεων από τα 3.000.000 ευρώ που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση στα 10.000.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι της δράσης

Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί την αξιοποίηση της σχετικής πρόβλεψης για τη δυνατότητα συνεισφοράς των κρατών στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Για το σκοπό αυτό έχει ήδη κατατεθεί σχετική διάταξη για την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος και έχει προχωρήσει η διαδικασία προ-κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου καθεστώτος ενίσχυσης, ώστε να εκδοθούν και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις.

Στο νέο καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που:

- Ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτοί θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών

- Παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

- Καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσωρινό Πλαίσιο

- Θα ληφθεί επίσης υπόψη η στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα, και το αν απασχολούν εργαζόμενους.

Έτσι, μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 που θα αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τις απώλειες τζίρου του α΄ διμήνου του 2021, θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα επιδότησης.

Οι όροι του και οι δικαιούχοι αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Φεβρουάριο.