A- A+
Δραματικό για την Ελλάδα το Grexit: Τι λένε ΙΟΒΕ, JP Morgan και ένα σύμβουλος της Μέρκελ
Επανέρχονται εκ νέου στο διεθνή τύπο τα σενάρια για το ενδεχόμενο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το ευρώ, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για δραματικές συνέπειες.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) χαρακτηρίζει «αυτονόητη» την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις, στις επόμενες γενιές, θα ήταν βαριές, ενώ η βλάβη για την ευρωζώνη θα ήταν επίσης σημαντική, αν και είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκαλούνταν επίσης η στενότερη ένωση ανάμεσα μόνο στις περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της ηπείρου.

Δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού αυτού κόστους, το ΙΟΒΕ θεωρεί παράδοξο να γίνεται επίκληση από οποιαδήποτε πλευρά του ενδεχόμενου μιας εξόδου, ακόμη και ως διαπραγματευτική απειλή.

Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση

Για τις συνέπειες της εξόδου από το ευρώ κάνει λόγο και ο Christoph M. Schmidt, πρόεδρος του κρατικού κέντρου οικονομικών ερευνών RWI Essen, αλλά και του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, ή αλλιώς της περιβόητης ομάδας των "Πέντε Σοφών" συμβούλων της κυβέρνησης για οικονομικά ζητήματα.

Σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ο κ. Schmidt κάνει λόγο για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ και προειδοποιεί πως η κυβέρνηση της Αθήνας κινείται πολύ ριψοκίνδυνα.

«Οι επιπτώσεις για τη χώρα θα είναι τεράστιες» δήλωσε και συμπλήρωσε:«Η κυβέρνηση πραγματικά παίζει με τη φωτιά»

Κάλεσε ωστόσο, τις χώρες της ευρωζώνης να μην απαντήσουν στα ελληνικά αιτήματα και να μην δεχθούν εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων.

«Ο χειρότερος και πιο ακριβός τρόπος θα ήταν να υποχωρήσουμε στα αιτήματα της Αθήνας έτσι ώστε να αποτρέψουμε το Grexit με κάθε τίμημα» δήλωσε και κατέληξε: «Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί από τα κράτη μέλη του ευρώ».

JPMorgan: Προειδοποιεί τους πελάτες

Από την άλλη πλευρά, η JPMorgan είναι έτοιμη για αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon.

Σε επιστολή του προς τους μετόχους, ο κ. Dimon αναφέρει πως η τράπεζα κάνει συνεχώς stress test για κάθε πιθανή επίπτωση από ένα τέτοιο γεγονός.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως τελικά θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από ένα Grexit, καθώς θα ωθήσει τις άλλες χώρες να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.