A- A+
Δουλειά σε 100.000 ανέργους υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας μέσω 5 δράσεων
Σχέδιο για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω δράσεων που θα τρέξουν μέσα στο 2014, έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων αυτών ανέρχεται στα 445 εκατ. ευρώ και αφορά 100.000 θέσεις απασχόλησης, με το υπουργείο να έχει θέσει ως στόχο την έναρξη όλων των προγραμμάτων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι δράσεις αυτές είναι οι εξής:

1) Πρόγραμμα «Επιταγής εισόδου για νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» για 8.000 ανέργους στον κλάδο του τουρισμού. Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Προϋπολογισμός 28,8 εκατ. ευρώ.

2) Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Θα υλοποιηθεί τμηματικά από τον Οκτώβριο. Προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ.

3) Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω του ΟΑΕΔ, 16.000 ανέργων άνω των 29 ετών σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, θα προβλεφθεί πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν.

Η δράση θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση ποσοστού τουλάχιστον 25% των συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών. Προϋπολογισμός 112 εκατ ευρώ.

3) Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών και ευπαθείς ομάδες αντίστοιχης ηλικίας και το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειών, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Προϋπολογισμός 45 εκατ. ευρώ.

4) Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών, τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ).

Θα παρέχεται πιστοποίηση γνώσεων μετά το πέρας των προγραμμάτων. Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.

5) Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), για τη στήριξη περισσότερων από 10.000 ανέργων όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των ευέξιάλωτων και ευπαθών ομάδων.

Στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και η εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.

Θα ξεκινήσει η δημιουργία 13 μηχανισμών, έναν σε κάθε περιφέρεια. Προϋπολογισμός 19,5 εκατ. ευρώ.