A- A+
Δώρο Ντράγκι στους δανειολήπτες - Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων - Τι θα γίνει στα στεγαστικά
Την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη προανήγγειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Πώς επηρεάζονται τα εγχώρια στεγαστικά δάνεια.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ που αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,50% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι αναμένει τα βασικά επιτόκια να παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της ΕΚΤ δίνει κάποια πρόβλεψη για τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, πρόκειται για σημαντική και ομόφωνη απόφαση της ΕΚΤ να αλλάξει την τακτική της όσον αφορά το guidance στα επιτόκια.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η εκτίμηση για τα επίπεδα των επιτοκίων βασίζεται στην πρόβλεψη ότι οι πιέσεις στις τιμές στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν συγκρατημένες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένης της αδυναμίας στην πραγματική οικονομία και της υποτονικής νομισματικής δυναμικής.

Πόσο πέφτουν οι δόσεις

Όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, η μείωση των μηνιαίων δόσεων τους τελευταίους μήνες δεν είναι αμελητέα.

Για παράδειγμα, σε υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ διάρκειας 25 ετών με επιτόκιο ΕΚΤ + 2%, η μηνιαία δόση έχει μειωθεί από το Νοέμβριο του 2011 κατά 52 ευρώ ή περίπου 10%.

Ανάλογα με το ύψος του στεγαστικού δανείου το όφελος μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται.