A- A+
ΔΝΤ: Ακριβή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - Αλλά αντιμετωπίζεται
Διαχειρίσιμη, αν και ακριβή, για την Ευρωζώνη, χαρκτηρίζεται η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με τον Chief Economist του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο Olivier Blanchard μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, η ευρωζώνη μπορεί να το αντιμετωπίσει αλλά δεν θα είναι κάτι εύκολο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον για την παρουσίαση των επικαιροποιημένων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία το 2015 και το 2016, ο κ. Blanchard δήλωσε ότι ένα Grexit θα ήταν πολύ δαπανηρό και επώδυνο αλλά όχι αδύνατον να διαχειριστεί.

Τα τείχη προστασίας

«Υπάρχουν καλύτερα τείχη προστασίας σε ισχύ απ’ ότι το 2012», πρόσθεσε όμως πως δεν θα είναι μία ομαλή πορεία.

«Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τον ίδιο, «η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει».

Ο κ. Blanchard υπογράμμισε πως «εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε».