A- A+
Διπλός μποναμάς για συνταξιούχους από το 2023 - Αυξήσεις και τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε από το Βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανω γνωστό ότι από την 1/1/2023 θα ισχύουν τα εξής:

- Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους

- Αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από τα μνημόνια οι συντάξεις

Το κέρδος

Αυτό σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους το κέρδος θα είναι διπλό, τόσο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όσο και από την αύξηση του μηνιαίου ποσού που λαμβάνουν.

Αναλυτικότερα, βάση τις ισχύουσας νομοθεσίας, από το 2023 θα αυξάνονται οι συντάξεις κατά ποσοστό ίσο με το άρθοισμα της μισής μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Για παράδειγμα, αν η ανάπτυξη το 2022 ανέλθει σε 3% και ο μέσος πληθωρισμός της χρονιάς διαμορφωθεί στο 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι η εξής:

1,5% (3%/2) + 3% (6%/2) = 4,5%

Εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, η αύξηση θα είναι αναλόγως μεγαλύτερη.

Πχ. αν πληθωρισμός κλείσει στο 8%, τότε η συνολική αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει το 5,50%.

ADVERTISEMENT

Ποιοι μένουν εκτός

Αυτοί που δεν θα δουν αύξηση στις καθαρές απολαβές τους είναι όσοι έχουν ακόμη προσωπική διαφορά που εισπράττουν.

Για να γίνει αύξηση του καθαρού ποσού της σύνταξης θα πρέπει πρώτα να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα αν μία σύνταξη ανέρχεται σε 800 ευρώ και η προσωπική διαφορά είναι 100 ευρώ, τότε η αύξηση θα υπολογιστεί επί των 700 ευρώ.

Αν η αύξηση είναι 5%, τότε διαμορφώνεται σε 35 ευρώ που θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 65 ευρώ. Το καθαρό ποσό όμως θα μείνει το ίδιο.

Για να δουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι αύξηση θα πρέπει να καλυφθεί πρώτα η προσωπική διαφορά από τις ετήσιες αυξήσεις.