A- A+
Διορθώθηκε το αλαλούμ με τη σειρά των πληρωμών των κορωνο-οφειλών στο Taxis - Τι παραμένει λάθος

Εγκαίρως διόρθωσε αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών τη σειρά των πληρωμών δόσεων ή οφειλών που βρίσκονται σε αναστολή λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Ο λόγος γίνεται για υποχρεώσεις προς την εφορία της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020, που αναστέλλονται έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Όσες αναβληθείσες δόσεις έληγαν στις 31/8, 30/9 και 31/10 άλλαξαν ημερομηνία εξόφλησης και εμφανίζονται στο Taxis πως πρέπει να πληρωθούν στις 30 Απριλίου της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται τόσο για βεβαιωμένες, όσο και για ρυθμισμένες οφειλές, για τις οποίες η αποπληρωμή έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα ανοίξει νέα ρύθμιση, που θα επιτρέπει την αποπληρωμή αυτών των χρεών είτε σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,50%.

Ποιο ήταν το λάθος

Ωστόσο, σε πρώτη φάση, στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης που φαίνεται για κάθε οφειλή, οι πληρωμές της 30ής Απριλίου εμφανίζονταν πριν τις πληρωμές της 30ής Σεπτεμβρίου.

Τελικώς μετά από λίγες ώρες το πρόβλημα διορθώθηκε και οι πληρωμές του Απριλίου 2021 φαίνονται στη σωστή θέση.

Πρόκειται για σημαντική διόρθωση, καθώς δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που μέσα στο καλοκαίρι κλήθηκαν να πληρώσουν επιβαρύνσεις που δεν όφειλαν, για να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.

Τι συνέβη με τις δόσεις της 31ης/8

Συγκεκριμένα, οι οφειλές Μαρτίου - Απριλίου 2020 που είχαν ανασταλεί έως την 31η Αυγούστου,  εμφανίζονταν πριν από αυτές του Ιουνίου και του Ιουλίου σε πρώτη φάση.

Η διόρθωση ωστόσο έγινε μέσα στον Αύγουστο, με αποτέλεσμα όσοι πλήρωσαν κανονικά τις οφειλές του Ιουνίου και του Ιουλίου να επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις, καθώς τα ποσά που εξόφλησαν πιστώθηκαν στις δόσεις του Αυγούστου.

Έτσι, για να βγάλουν φορολογική ενημερότητα χρειάστηκε να πληρώσουν τις επιβαρύνσεις που εφαρμόστηκαν στο Taxis, παρ΄ ότι ήταν καθόλα εμπρόθεσμες οι πληρωμές τους.

Και τώρα ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Δεν γνωρίζουμε πότε θα διορθωθεί το πρόβλημα με τις πληρωμές του Αυγούστου.

ADVERTISEMENT

Άφαντη ακόμη η μείωση της προκαταβολής

Καθυστέρηση υπάρχει και στη σωστή αποτύπωση του φόρου εισοδήματος, μετά τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής του φόρου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έβγαλε διευκρινιστική ανακοίνωση με οδηγίες προς τους φορολογούμενους για το ποιο ποσό όφειλαν στις 31/8, ωστόσο ακόμη δεν απεικονίζονται οι σωστές δόσεις.

Επιπλέον, όσοι πλήρωσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος δεν βλέπουν ακόμη τις πληρωμές τους στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου, παρά μόνο στο ιστορικό πληρωμών.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί για τη σωστή απεικόνιση των μεγεθών, με την εφαρμογή της μείωσης της προκαταβολής φόρου και την εμφάνιση των τελευταίων πληρωμών έως και τις 18 Σεπτεμβρίου.