A- A+
Σενάρια χαλάρωσης του μέτρου για τις e-αποδείξεις στην εκπνοή του 2020 - Τι εξετάζεται

Λύσεις για να μην επιβαρυνθούν όσοι δεν κατάφεραν λόγω της μείωσης της κατανάλωσης εν μέσω πανδημίας, να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες e-αποδείξεις αναζητά το υπουργείο ΟΙκονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020, ανεξάρτητα από την πηγή του εισοδήματός τους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες ίσες με το 30% αυτού.

Το ποσοστό αυτό έχει οριζόντια εφαρμογή για όλους, ωστόσο τίθενται πλαφόν στις δαπάνες στο επίπεδο των 20.000 ευρώ.

Το ανώτατο όριο δαπανών πέφτει στις 5.000 ευρώ εάν είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί του φορολογούμενου, πέραν του ακατάσχετου λογαριασμού μέχρι και τις 31/12/2020.

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη αξία παραστατικών, θα πληρώνουν πέναλντι ίσο με το 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Οικονομικών στον Τύπο εξετάζονται δύο σενάρια για τη διευκόλυνση όσων φορολογούμενων δεν έχουν καταφέρει 15 περίπου ημέρες πριν τη λήξη του έτους, να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες αποδείξεις.

Πρόκειται για τα εξής δύο σενάρια:

1. Να δοθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης του 30% του εισοδήματος σε αποδείξεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου, αυξάνοντας το διάστημα της συλλογής από τους 12 στους 14 μήνες

2. Να υπάρξει οριζόντια μείωση του ποσοστού από το 30% στο 20%, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες συγκέντρωσης των απαιτούμενων αποδείξεων.

Κι αυτό διότι μπορεί η πανδημία να έδωσε ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, διευκολύνοντας τη συλλογή αποδείξεων, την ίδια στιγμή ωστόσο μειώθηκε η κατανάλωση.

Άρα είναι πολύ πιθανό κάποιοι φορολογούμενοι να μην συγκεντρώσουν την αποδείξεις που πρέπει και να πληρώσουν φόρο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν συνέλεξαν αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

Οι απαιτούμενες δαπάνες σήμερα

Ακολουθεί πίνακας που δείχνει τα ποσά που πρέπει να συγκεντρωθούν εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία και τη σύγκριση με το 2019: