A- A+
Δυναμικό comeback του Μιχάλη Σάλλα στο banking μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας

Υπό τον έλεγχο του έμπειρου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα περνά η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά το «πράσινο» φως από τις αρχές για είσοδο στο συνεταιρισιτκό της κεφάλαιο με 21% μέσω του fund Lyktos.

Η σχετική έγκριση δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα μέσω του SSM.

Oπως προβλέπεται από το καταστατικό της Παγκρήτιας, με το μερίδιο αυτό, η Lyktos θα έχει το δικαίωμα διορισμού του Διευθύνοντος Συμβούλου της και της τοποθέτησης δύο ακόμη μελών στο εννεαμελές της Διοικητικό Συμβούλιο.

Σχέδιο ανάπτυξης

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Lyktos κ Μιχάλης Σάλλας, «η συμμετοχή μας στην Παγκρήτια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη, της εμπιστοσύνης μας στην οικονομία της Κρήτης, στη δυναμική των Συνεταιριστικών Τραπεζών, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνολικότερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «άμεσος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη Διοίκηση της Τράπεζας στην εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προάσπιση των συμφερόντων των 84.000 μεριδιούχων-μετόχων μας και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Το νέο εγχείρημα της Lyktos αποτελεί ένα αναπτυξιακό στοίχημα για την κρητική οικονομία, για τον πρωτογενή της τομέα, τη μεταποιητική της βιομηχανία, όπως η αγροτοδιατροφή, ο τουρισμός, το εμπόριο, η βιοτεχνία οι μεταφορές, ο πολιτισμός, η ενέργεια οι κατασκευές.

Αυτοί είναι ορισμένοι από τους βασικούς κλάδους που χρηματοδοτεί η τράπεζα.

Νέα προϊόντα

Με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας, η τράπεζα αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως:

  • Συμβουλευτική τραπεζική
  • Ανάπτυξη νέων καταθετικών προϊόντων
  • Τμήμα Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μέσα στους βασικούς στόχους της τράπεζας περιλαμβάνεται η αποτελεσματική διαχείριση των NPL’s (Mη εξυπηρετούμενα δάνεια), αλλά και η αναμόρφωση του τομέα των χορηγήσεων στο σύνολό του.

Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τους βασικούς πελάτες της Τράπεζας, καθώς έχουν απορροφήσει το 90% του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει.

Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων διανέμεται μεταξύ στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Ποια είναι η Παγκρήτια

Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1993 και είναι η μεγαλύτερη Συνεταιριστική Τράπεζα στην Ελλάδα με έδρα την Κρήτη και άδεια λειτουργίας σε όλη τη χώρα, με δίκτυο 54 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 47 στην Κρήτη.

Από το 2007 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. ευρώ και από το 2011 με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.

Το 2016 η τράπεζα είχε κέρδη μετά από φόρους ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, καταθέσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 1,2 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις στην Κρήτη ανέρχεται στο 14%, ενώ στο Νομό Ηρακλείου φτάνει το 21%.

Η εξάρτησή της από τον ELA ανέρχεται στο 5% του συνολικού της ενεργητικού της.