A- A+
Δηλώσεις από Μάρτιο και πληρωμή του φόρου εισοδήματος από Ιούλιο σε 8 δόσεις

Ξεκαθάρισε το τοπίο με τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις και την έναρξη πληρωμής του φόρου για τα εισοδήματα του 2021, η οποία θα γίνει σε 8 δόσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πληρωμές από Ιούλιο

Οι φορλογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022. Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις, την περίοδο Ιουλίου 2022 - Φεβρουαρίου 2023.

Από την άλλη, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εφάπαξ και με έκπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η έκπτωση για εφάπαξ καταβολές ήταν 3%.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί εφέτος.

Στόχο του υπουργείου Οικονομικών είναι η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει είτε το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και οι δόσεις εξόφλησης να φτάσουν ακόμη και τις 12.

Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το χρόνο ολοκλήρωσης του σχεδιασμού του νέου φόρου.

Κι αυτό διότι, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Αλλαγή της κλίμακας του φόρου με τέτοιο τρόπο, ώστε στην πλειονότητα των νοικοκυριών ο φόρος να παραμείνει ίδιος ή να μειωθεί.

2. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για φυσικά πρόσωπα, ενώ παραμένει για επιχειρήσεις, με αφορολόγητο στις 250.000 ευρώ.

3. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται στις αρχές κάθε έτους. Με τον τρόπο αυτό θα καθίσταται δυνατή η έναρξη πληρωμής τους σε 10 μηνιαίες δόσεις, κατά πάσα πιθανότητα από το Μάιο έως τον Φεβρουάριο της αμέσως επόμενης χρονιάς.

4. Η έκπτωση του 50% και 100% για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και για ανάπηρους θα παραμείνει και στο νέο καθεστώς.