A- A+
Δήλωση φόρου για μεταβίβαση ακινήτου σε ΔΟΥ σε μόλις 15 λεπτά μέσω νέας πλατφόρμας

Υπόθεση μόλις 15 λεπτών είναι η υποβολή δήλωσης φόρου στην αρμόδια ΔΟΥ για την μεταβιβάση ακινήτου, μέσω της νέας πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα στοιχεία από τη χρήση της νέας πλατφόρμας δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσο όρο, ο χρόνος, που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι, στην περίπτωση που έγιναν ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Τι κερδίζουμε

Το κέρδος από την ψηφιακή υποβολή είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης πριν την από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος τα βήματα ήταν τα εξής:

  • Σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου
  • Επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης
  • Επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεση της.

ADVERTISEMENT

Το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις

Η λειτουργία του myProperty έρχεται σε μια περίοδο, όπου το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι Εφορίες όλης της χώρας – που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως, διεκπεραίωσαν ίδιο αριθμό δηλώσεων μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών, σε σχέση με το 2019 (περίπου 53.000).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με τις διαδικασίες, που θεσπίστηκαν μέσα στην πανδημία για την προστασία και διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο χρόνος διεκπεραίωσης ανά υπάλληλο μειώθηκε στο μισό.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των ΔΟΥ, εκκρεμούν περί τις 6.500 δηλώσεις, που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά ή με mail, εκ των οποίων περί τις 5.000 αφορούν σε μεταβιβάσεις.