A- A+
Δικηγορικό γραφείο σε Γερμανούς: Τώρα είναι η ευκαιρία για φθηνή αγορά σπιτιού στην Ελλάδα

Προτροπή στους Γερμανούς που ενδιαφέρονται για απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα, να το κάνουν τώρα λόγω της πίεσης στις τιμές που δημιουργεί ο κορωνοϊός, δημοσιεύει σε άρθρο της η Handelsblatt.

H γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στις εξοχικές κατοικίες εκτιμώντας πως οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανέβουν μακροπρόθεσμα, καθώς οι ξένοι αναζητούν περιοχές όπου η κατάσταση εξελίσσεται καλά.

Ωστόσο, τονίζεται πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους Γερμανούς να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου, λόγω των έκτακτων συνθηκών, που προκαλούν αρρυθμίες στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο MStR-Law, το οποίο συμβουλεύει Γερμανούς αγοραστές ακινήτων, από τότε που ανέκαμψε η Ελλάδα από την δεκάχρονη οικονομική κρίση της, ρέει άφθονο ξένο κεφάλαιο στις εξοχικές κατοικίες.

Και προσθέτει πως στιγμή για αγορά είναι τώρα κατάλληλη, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κινηθούν και έχει μειωθεί η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως Airbnb, με αποτέλεσμα οι τιμές να συμπιέζονται.

«Σαν αγοραστής πρέπει τώρα να διαπραγματευθείς σκληρά και να αγοράσεις γρήγορα πριν ανέβει η ζήτηση» συμβουλεύει δικηγόρος της εταιρείας.

Τα στοιχεία των μεσιτών

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση προκαλεί σημαντικές παρενέργειες στην κτηματαγορά, καθώς ανατρέπει τα δεδομένα στη ζήτηση και προσφορά ακινήτων, επηρεάζοντας τις τιμές.

Αναμφίβολα η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί τα εξής:

- Μείωση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις λόγω πτώσης του τουρισμού

- Αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροπρόθεσμες μισθώσεις

Ως αποτέλεσμα, τόσο οι τιμές πώλησης, όσο και τα μισθώματα που ζητούνται στον οικιστικό κλάδο του real estate, έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διέθεταν μέσω Airbnb τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον τουρισμό εφέτος, ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Αν λοιπόν διαφανεί ότι οι εισερχόμενοι τουρίστες θα υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό, η προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση θα αυξηθεί περαιτέρω, πιέζοντας περισσότερο τιμές πώλησης και μισθώματα.

Πτώση σε τιμές πώλησης και ενοίκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, η πτώση αφορά τόσο τα ενοίκια όσο και τις τιμές αγοραπωλησιών.

Οπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Δικτύου, σημάδια κόπωσης υπήρχαν και πριν από την κρίση της πανδημίας, ενώ διαφορές καταγράφονται στις τιμές πώλησης τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται σε περιοχές που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης.

Μείωση έως 20% στα τιμήματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κυψέλη, όπου η μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης κυμαίνεται από 9,18% έως και 20%, ενώ υπάρχουν και ακραίες μειώσεις που αγγίζουν το -40%.

Παράλληλα όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας το 35% των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες αυτοβούλως μείωσαν τη ζητούμενη τιμή, είναι ακίνητα ανακαινισμένα και κυρίως ακίνητα μικρής επιφάνειας έως 50 τμ».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε-Real Estates, στα Πετράλωνα διαμέρισμα 50 τμ ανακαινισμένο, η αυτοβούλως (χωρίς διαπραγμάτευση) μείωση της ζητούμενης τιμής, εντός 2 μηνών σε σχέση με την αρχική τιμή τον Φεβρουάριο του 2020 είναι -11,4%.

Μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία μείωση επί τοις εκατό της ζητούμενης τιμή στην Ομόνοια -21,4% και στο Γκάζι -16,6%.

Ακόμη και στο Κουκάκι η μείωση της ζητούμενης τιμής είναι -16,6% δηλαδή από την αρχική τιμή των 2.509 €/τμ, η τιμή μειώθηκε στις 2.109 €/τμ.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ακινήτων, έχει αγοραστεί ή/και ανακαινιστεί μέσω δανεισμού ή μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι ιδιοκτήτες τους στοχεύουν στην άμεση πώληση του ακινήτου, είτε με στόχο την κάλυψη του υπολοίπου δανείου είτε την αποταμίευση του αρχικού τους κεφαλαίου, φοβούμενοι την απότομη μείωση των τιμών πώλησης», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Μεγάλες μειώσει στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Καθοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές και στα νότια προάστια, όπου οι τιμές τα τελευταία χρόνια κατέγραφαν συνεχώς αυξητικές τάσεις.

Οι μειώσεις ήδη φτάνουν το 9,1% κατά μέσο όρο με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εντοπίζονται στην Ηλιούπολη, όπου η αρχική ζητούμενη τιμή πώλησης ήταν 2.509 €/τμ και πλέον έχει μειωθεί στις 2.083 €/τμ.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, ακόμη και για μνήμες… 2008 σε πολλές περιπτώσεις. Ήδη, πολλοί επενδυτές που επένδυαν κεφάλαια σε ακίνητα με ζητούμενη απόδοση 5%-6%, σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%. Αυτή η διαφορά, θα έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του ακινήτου μεταξύ -20% και -30%».