A- A+
Δικαστική απόφαση αναστέλει την παρακράτηση μισθού από το Ταμείο Παρακαταθηκών για στεγαστικό
Απόφαση σταθμό χαρακτηρίζουν δικηγορικά γραφεία την προσωρινή διαταγή ειρηνοδικείου με την οποία μειώνεται το ποσό της παρακράτησης μισθού σε δημόσιο υπάλληλο που αποπληρώνει στεγαστικό δάνειο.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του Δημήτρη Λυρίτση, στις 30/8/2012 το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας έθεσε ένα νέο νομολογιακό προηγούμενο στην εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες (δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους), οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η δόση παρακρατείται απευθείας από το μισθό/σύνταξη τους.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση οφειλέτη – δημοτικού υπαλλήλου, η Δικαστής του Ειρηνοδικείου Νέας Ιωνίας χορήγησε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στο ΤΠΔ να παρακρατεί από το μισθό του οφειλέτη το ποσό των 680 ευρώ μηνιαίως για την δανειακή υποχρέωση του προς αυτό και την περιορίζει στο ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως έως την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως του για υπαγωγή στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η δικάσιμος του οποίου προσδιορίστηκε για την 10/3/2017.

Σύμφωνα με τον κ. Λυρίτση, η εν λόγω απόφαση επιλύει ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και η μηνιαία δόση τους παρακρατείται απευθείας από τη μισθοδοσία τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συντριπτικές μειώσεις του εισοδήματος που έχουν υποστεί οι μισθωτοί/συνταξιούχοι – δανειολήπτες δεν συνδυάστηκαν με παράλληλη μείωση της παρακράτησης της μηνιαίας δόσης του δανείου τους, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών πλέον να λαμβάνουν, μετά τις αυτόματες παρακρατήσεις που γίνονται στο μισθό τους, από μηδενικό έως πενιχρό εισόδημα, το οποίο δεν φτάνει για την κάλυψη ούτε των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών τους.

Καθυστερούν οι δίκες

Ο κ. Λυρίτσης τονίζει ότι δεδομένου ότι λόγω του φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζουν τα Ειρηνοδικεία κυρίως της Αττικής, δίνοντας πολύ μακρινές δικασίμους για τη συζήτηση των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ειρηνοδικείο Περιστερίου, που προσδιορίζει δικασίμους το 2019), η ως άνω απόφαση δίδει ελπίδα και διέξοδο σε πολλούς συμπολίτες μας.

«Και τούτο διότι, έχουν τη δυνατότητα έως τη συζήτηση και την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως υπαγωγής στο Ν. 3869/2010, να αιτηθούν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και να εκδώσουν διαταγή με την οποία θα παύουν οι αυτόματες παρακρατήσεις μηνιαίων δανειακών δόσεων από το εισόδημα τους και έτσι να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για την διαβίωση αυτών και της οικογένειας τους» σημειώνει ο ίδιος σχετικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η απόφαση αυτ΄γ καταδεικνύει για άλλη μια φορά στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την ελληνική δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης αλλά και απόλυτης επίγνωσης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.