A- A+
Digi Retail - Ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου
Στόχος της δράσης είναι οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν να μπορούν να αξιοποιήσουν νέα τεχνολογικά εργαλεία για την ανάπτυξή τους, να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης καθώς και τις αλλαγές συμπεριφοράς των καταναλωτικών συνηθειών εξαιτίας αυτής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης που θα διατεθεί μέσω της παρούσας Δράσης ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 14η Ιανουαρίου 2011 έως την 15η Φεβρουαρίου 2011.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι υφιστάμενες οικονομικές μονάδες, με μία τουλάχιστον πλήρη δωδεκάμηνη κλεισμένη διαχειριστική χρήση, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και τον αριθμό των υπαλλήλων τους, που ασκούν στον ελληνικό χώρο κύρια οικονομική δραστηριότητα ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα στους τομείς του Λιανεμπορίου (Κωδικός Δραστηριότητας 47 και όλες οι υποκατηγορίες του) , με εξαίρεση τους κωδικούς δραστηριότητας 47.8 και όλες οι υποκατηγορίες του [Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές] και 47.99 και όλες οι υποκατηγορίες του [Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών].

Επιλέξιμες μορφές επιχειρήσεων θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία) καθώς επίσης και οι ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας.

Δεν είναι επιλέξιμες κοινοπραξίες (παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ) και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Ειδικότερα, επιλέξιμοι δικαιούχοι προς επιχορήγηση του επενδυτικού τους σχεδίου θεωρούνται οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα αυτών, για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις κατά την ημερομηνία έναρξης του εκάστοτε κύκλου υποβολής αιτήσεων:

• Οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές
• Να μην έχει λάβει την τελευταία τριετία επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν τα 200.000€ με τον κανόνα De minimis
• Ο δικαιούχος δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας).
• Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ -ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο της Προγράμματος «Digi retail» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον αριθμό εργαζομένων της.

Προσοχή : Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα να υποβάλει, να του εγκριθεί και να υλοποιήσει μια επένδυση ανά ΕΠ/ΠΕΠ. Επιπλέον τονίζεται ότι στην περίπτωση πολλαπλών επενδύσεων ο επενδυτής οφείλει να τηρήσει τους περιορισμούς του κανονισμού de-minimis που αφορούν στο μέγιστο ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού για το άθροισμα των προϋπολογισμών των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλει.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης ανά ΕΠ/ΠΕΠ είναι η δικαιούχος επιχείρηση να διατηρεί έδρα ή υποκατάστημα σε μια από τις Περιφέρειες του ΕΠ/ΠΕΠ. Σε περίπτωση υποβολής από τον ίδιο φορέα περισσότερων της μίας προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης για το ίδιο ΕΠ/ΠΕΠ, απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις της εν λόγω επιχείρησης.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης που καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για τις επιχειρήσεις με 0 ΕΜΕ : 60%
  • Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις : 60%
  • Για τις μεσαίες επιχειρήσεις : 50%
  • Για τις μεγάλες επιχειρήσεις : 40%

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός κάθε Επενδυτικής Πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του μέσου όρου του κύκλου εργασιών των τελευταίων τριών διαχειριστικών χρήσεων της επιχείρησης (ή λιγότερων, αν δεν υπάρχουν τρεις κλεισμένες χρήσεις).

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ:

Υποχρεωτικές επιλέξιμες ενέργειες των εν δυνάμει επιχειρηματικών σχεδίων είναι οι εξής:

• Αναδιοργάνωση και εξοικονόμηση πόρων, με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
• Εξωστρέφεια - προώθηση - διεύρυνση κύκλου εργασιών με χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Κάθε δικαιούχος πρέπει να υλοποιήσει και τις δύο Ενέργειες με την καταλληλότερη επιθυμητή σύνθεση, φροντίζοντας ωστόσο καμία από τις δύο να μην υπερβαίνει το 70% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Ενδεικτικές μορφές επενδύσεων αφορούν σε:

1. Εκσυγχρονισμό των κεντρικών καταστημάτων και αποθηκών επιχειρήσεων λιανεμπορίου με εφαρμογές και συστήματα παρακολούθησης και διακίνησης των αποθεμάτων τους
2. Συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης
3. Ηλεκτρονική διασύνδεση των υποκαταστημάτων της επιχείρησης μεταξύ τους και με το κεντρικό κατάστημα
4. Ηλεκτρονική διασύνδεση με προμηθευτές (π.χ. ηλεκτρονική υποδοχή παραγγελιών με δυνατότητες αναζήτησης αποθεμάτων, πληροφόρηση για τιμές, χρόνους παράδοσης κλπ.) με σκοπό την άμεση πληροφόρηση των τελικών πελατών
5. Υιοθέτηση συστημάτων, εφαρμογών και ψηφιακών υπηρεσιών για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες
6. Ηλεκτρονικό λιανικό επιχειρείν (στο Διαδίκτυο ή σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα και κανάλια)
7. Αυτοματοποίηση της λιανικής πώλησης - Ολοκληρωμένη διαχείριση λιανικής
8. Ψηφιακή Σήμανση για την προβολή προϊόντων
9. Διαδικτυακές καμπάνιες ενημέρωσης και προβολής

Σημείωση: Ως ημερομηνία έναρξης δαπανών ορίζεται η ημερομηνία της επίσημης προκήρυξης της δράσης «digi retail», δηλαδή η 19/11/2010.

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η δράση θα υλοποιηθεί από την εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ», του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.