A- A+
Διευκρινίσεις για τους «κόφτες» στις αναστολές συμβάσεων το Μάρτιο - Πότε ισχύουν

Μόνο για ορισμένες πληττόμενες επιχειρήσεις ισχύουν τα επιπλέον κριτήρια για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.

Με διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως η δυνατότητα των αναστολών ακόμη και στο 100% του προσωπικού είναι υποχρεωτική για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

Το ίδιο ισχύει και για τις πληττόμενες βάση ΚΑΔ επιχειρήσεις, που δεν χρειάζεται να πληρούν κάποιο άλλο κριτήριο πέραν του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Εκτός εάν...

Για ποιους ισχύουν οι περιορισμοί

Οι επιπλέον «κόφτες» ισχύουν μόνο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις για τις οποίες ισχύουν συνδυαστικά τα ακόλουθα:

i) Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018

ii) Ηταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

iii) Δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

Εφόσον πληρούν όλα τα παραπάνω κριτήρια,  για να είναι επιλέξιμες στο μέτρο των αναστολών πρέπει:

α) να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

β) να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Από την άλλη αν μία επιχείρηση δεν πληροί έστω και ένα από τα παραπάνω τρία κριτήρια (χρονολογία έναρξης, άνοιγμα υποκαταστήματος και υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ), δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

ADVERTISEMENT

Δηλώσεις από 4/3

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη 4 Μαρτίου θα ανοίξει τελικά το σύστημα στην ΕΡΓΑΝΗ για τις δηλώσεις του Μαρτίου, οι οποίες για το διάστημα έως και τις 4 Μαρτίου θα μπορούν να γίνονται αναδρομικά έως τις 8 Μαρτίου.

Για το διάστημα μετά τις 5 Μαρτίου όμως, όπως και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξη της αναστολής.

Δηλαδή, η 5η Μαρτίου πρέπει να δηλωθεί έως τις 4 Μαρτίου, η 6η Μαρτίου έως τις 5 Μαρτίου κοκ.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ για όλο το μήνα, και δίνεται αναλογικά με βάση με τις ημέρες που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή.