A- A+
Δέσμευση (;) των διοικήσεων των τραπεζών στην ΟΤΟΕ ότι δε θα πουληθούν «κακά» δάνεια σε funds
Στη διάψευση των σεναρίων περί πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων προβληματικών χορηγήσεων σε ξένα funds, προχώρησαν σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι διοίκησεις των πέντε ελληνικών τραπεζών.

Την Τετάρτη η ΟΤΟΕ ολοκλήρωσε προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών, στις οποίες συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα, που αφορούν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, στην αντιμετώπιση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και θέματα που αφορούν στην εργασία και απασχολούν τους εργαζόμενους.

Το Προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε διαδοχικά με τις Διοικήσεις των Τραπεζών Attica Bank, Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, προκειμένου να επισημάνει την αναγκαιότητα της συμβολής του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις Τράπεζες, στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων.

Όχι σε distress funds

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε σαφές από τους τραπεζίτες ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει από τις τράπεζες και τα δάνεια αυτά δεν θα πωληθούν σε εξωτερικούς διαχειριστές.

Αναφορικά με το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, οι διοικήσεις εξήγησαν ότι το επενδυτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό και ως εκ τούτου τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων με βάση υγιείς και με προοπτική επιχειρηματικούς σχεδιασμούς είναι ελάχιστα.

Από την άλλη πλευρά, γίνεται προσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες για αύξηση των καταθέσεων και ενίσχυση της ρευστότητας με στόχο τη στήριξη υγιών τομέων της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η μείωση – αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι αναδιαρθρώσεις που αφορούν στα θέματα της εργασίας και των εργαζομένων θα έχουν ορθολογικό χαρακτήρα, για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν συναινετικές διαδικασίες (εθελούσιες έξοδοι κα) αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των απολύσεων.