A- A+
Δεν τη γλυτώνουν τελικά οι πιστωτές των τραπεζών - Δημόσια προσφορά και από Alpha Bank
Προαιρετική δημόσια προσφορά προς τους πιστωτές της για ανταλλαγή των τίτλων τους με μετρητά ή με νέες μετοχές, υπέβαλε η Alpha Bank, ενόψει υποχρεωτικού κουρέματος μέσω νόμου.

Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει εδώ και λίγες ημέρες και η Τράπεζα Πειραιώς, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των stress tests.

Με τις ανταλλαγές αυτές θα μειωθεί το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών, για να αποφευχθεί η κρατικοποίησή τους.

Η προσφορά

Η ονομαστική αξία των ομολογιακών τίτλων της Alpha Bank που περιλαμβάνονται στην προσφορά διαμορφώνεται σε 1,08 δισ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύει κεφαλαιακά την τράπεζα εάν η ανταλλαγή είναι κατά 100% επιτυχής.

Η λογική της προσφοράς της είναι η ίδια με αυτήν που υπέβαλε πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς. Οι κάτοχοι των τίτλων καλούνται, στο πλαίσιο της ανταλλαγής που προτείνεται, να επιλέξουν μεταξύ μετρητών ή μετοχών.

Στην περίπτωση των μετρητών, το τίμημα είναι χαμηλότερο της εμπορικής αξίας των τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ενώ εάν επιλεγεί η ανταλλαγή με μετοχές οι επενδυτές θα κερδίσουν ένα σημαντικό premium.

Το κίνητρο

Με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο συμμετοχής των πιστωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, υπό τη δαμόκλειο σπάθη και του υποχρεωτικού «κουρέματος» των συγκεκριμένων τίτλων, κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιου για την ανακεφαλαιοποίηση, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο του νόμου, δεν αποκλείεται να υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών κάθε τράπεζας, στην περίπτωση που ληφθεί έστω και ένα ευρώ κρατικής βοήθειας, κάτι που είναι αναπόφευκτο.

Ως εκ τούτου, είναι λογικό οι πιστωτές να επιλέξουν την ευνοϊκή ανταλλαγή που τους προσφέρεται, παρά να περιμένουν να τους επιβληθεί κάτι περισσότερο δυσμενές.

Διαβάστε επίσης

* Τρέμουν οι τραπεζίτες με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης - Το Σάββατο τα stress tests