A- A+
Δεν έκλεισε το deal με τρόικα για τα «κόκκινα» στεγαστικά - Προστασία μόνο για το 25% των δανείων
Στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών χωρίς ωστόσο συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία για την προστασία της α΄ κατοικίας στο περίπου 25% των δανειοληπτών, η οποία θα παρέχεται σχεδόν αυτόματα.

Από την άλλη πλευρά, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρχει κάλυψη και για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%), τα οποία θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν.

Δηλαδή ο πήχης της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει πλέον υποχωρήσει στο 58%- 60%.

Οι 5 στόχοι

Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, θα συνεχιστούν στις 14.00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, αναφέρει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, έχουν ως εξής:

1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.

2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.

3. Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

4. Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.

5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη

Τι ζητά η τρόικα

η τρόικα θέλει να υπάρχει προστασία της α΄ κατοικίας όταν:

- Η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 120.000 ευρώ

- Το εισόδημα του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 8.180 ευρώ για άγαμο και τα 13.197 ευρώ για ζευγάρι, με επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τα τρία

- Το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην είναι μεγαλύτερο των 120.000 ευρώ